32 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

De nivel 7, dezastrul de la Cernobîl este cel mai grav accident nuclear din istorie, în privinţa victimelor şi a costurilor. Deflagraţia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani.

“La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni”, afirmă Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al preşedintelui rus Boris Elţîn.

Belarus a fost ţara cel mai grav afectata de dezastrul de la Cernobil, deoarece pâna la 70 % din precipitatiile radioactive au căzut pe teritoriul ei, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene.

Numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională, iar medicii afirmă că milioane de persoane suferă în continuare de probleme de sănătate legate de catastrofă.  În timpul incendiului, care nu a putut fi stins timp de zece zile, au fost răspandite în atmosfera şi purtate de vânt cantităţi uriaşe de substante radioactive care au afectat trei sferturi din Europa şi multe regiuni de pe glob.

 

Ucraina era atunci parte a URSS, iar sovieticii nu au informat despre accident nici măcar populaţia aflată în imediata apropiere a dezastrului. Cei 45 de mii de locuitori din Pripyat, oraşul aflat la doat 1,5 kilometri de centrala de la Cernobîl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986.

După explozia reactorului, aproximativ 600.000 de cetăţeni sovietici au participat timp de mai multe luni la lucrarile de construcţie a unui sarcofag, al căror scop era izolarea fragmentelor reactorului şi oprirea propagarii radiatiilor, şi la curăţarea zonei contaminate din jurul centralei atomice. Din aceştia, 13.000 de persoane au murit, iar alte 70.000 s-au îmbolnăvit grav, conform ziarului american Miami Herald.

 

După accident, norul radioactiv a ajuns şi deasupra României, măsuratorile făcute atunci înregistrând o creştere enormă a nivelului radiaţiilor, în unele locuri şi de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale.

 

Regimul Ceauşescu a informat populaţia României despre accidentul din Ucraina abia la 2 mai 1986, în condiţiile în care cei care ascultau postul de radio Europa Libera, aflaseră deja de dezastrul de la Cernobil. Între 10 şi 31 mai 1986, Ministerul Sănătății a introdus unele restricții în utilizarea lactatelor şi a luat măsuri pentru administrarea în scop profilactic a iodurii de potasiu pentru populația până la 18 ani.

Nu există statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiştii spun că există o legatură între dezastrul de la Cernobîl şi creşterea cazurilor de cancer, în special tiroidian, şi a cazurilor de leucemie şi cancer osos, în special în zona Moldovei.

sursa: tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *