A început Marele Post al Crăciunului ! Care sunt zilele când este dezlegare la peşte

Creştinii ortodocşi au intrat din, 15 noiembrie, în Marele Post al Crăciunului.
Timp de 40 de zile, aceştia se pregătesc pentru sărbătoarea Naşterii Domnului prin rugăciune şi abţinerea de la alimentele de origine animală.
Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării marelui Praznic al Naşterii Domnului. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.
Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, Postul Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei.
Este o perioadă de pregătire pentru credincioşi, ca să primească Praznicul Naşterii Domnului cu mai multă lumină şi bucurie sufletească pentru că, întotdeauna după perioada de post, bucuria este mai intensă dacă acesta a fost ţinut cum trebuie.
Din punctul de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Abia după aceste șase săptămâni de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, sărbătorită pe 25 decembrie.
Ultima zi a postului Crăciunului, adică 24 decembrie este numită şi Ajunul Crăciunului şi este o zi în care se obişnuieşte a se ţine un post ceva mai aspru decât în celelalte zile.
Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor.
De asemenea, Biserica propune în acest timp un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale şi alte devoţiuni specifice acestei perioade.
În acest post se obişnuieşte ca toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri şi vineri se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanţi) şi fără vin.
În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.
De asemenea, credincioşii pot mânca peşte în zilele de luni, miercuri şi vineri ale acestui post.
Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, dar şi în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 le lunii noiembrie şi 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 le lunii decembrie dacă zilele acestea cad marţea sau joia.
 
sursa: Redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *