Andrei Pleșu, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

Filosoful și scriitorul Andrei Pleșu a devenit membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara. Andrei Pleșu a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum.

Aula Magna “Ioan Curea” a UVT a fost neîncăpătoare pentru studenții și timișorenii care au asistat la ceremonie, interesați de personalitatea lui Andrei Pleșu.

Scriitorul s-a declarat emoționat de titlul primit mai ales că nutrește o admirație specială pentru Timișoara, oraș căruia îi păstrează o amintire specială în viața personală.

„Sunt mișcat evident să fiu onorat cu un asemenea titlu la Timișoara, deși nu vă ascund și nu e o cochetărie, nu e ușor sa-ți auzi numele atât de des și să capeți impresia că ai de raportat o mulțime de isprăvi. Nu vreau să intru în detalii de psihologie abisală proprie, dar în orice caz, fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timișoara mă emoționează în mod deosebit fiindcă că am o admirație specială pentru Timișoara și o sumedenie de prieteni și o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timișoreancă (…), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus… dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timișoara, că eu la București nu pot să trăiesc. Încet, încet, am înțeles ce voia sa spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timișoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989”, a spus Andrei Pleșu în deschiderea discursului său.

Universitatea de Vest din Timișoara a învestit numeroase personalități cu titlul de Doctor Honoris Causa, precum Florin Piersic, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac și Marcel Iureș.

sursa: radiotimisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *