Connect with us

Hi, what are you looking for?

Stirile TEN TV

ARTA GOBLENULUI, PRACTICATĂ DE 31 DE ANI

Știe că arta vindecă, indiferent de natura ei, și după un eveniment nefericit din viață, în 1988, s-a apucat de cusut goblenuri. Talentul pe care l-a descoperit în ea și capacitatea de a crea lucrări incredibile au luat-o prin surprindere. Vorbim despre Mărioara Olteanu, o pensionară de 70 de ani care de 31 de ani și-a umplut pereții casei cu goblenuri, o artă care pe vremuri învrednicea tinerele. Zecile de tablouri pe care le-a creat nu sunt pentru vânzare, spune femeia, ci pentru a lăsa o moștenire spirituală nepoatelor ei.

Mărioara Olteanu

Această pasiune practic a pornit în urma unui eveniment neplăcut din viața mea.  A început în 1988 și pentru a-mi atenua durerile sufletești, de a-mi crea o stare de liniște și de a uita anumite lucruri din trecut, atunci am început să lucrez goblen, unde mi-am găsit practic liniștea, pasiunea și totodată bucuria de a crea ceva frumos. Pentru cine sunt aceste goblenuri, cui le dedicați? Aceste goblenuri sunt dedicate nepoțelelor mele, Alexandra și Natalia care sunt sufletul meu.

Din 1988, Mărioara a realizat peste 70 de tablori. Timpul în care un tablou este terminat diferă în funcție de mărimea și de complexitatea lui. Un tablou mai mare durează și peste un an până când să fie finalizat,în condițiile în care lucrează 4 ore pe zi.

Mărioara Olteanu

Pentru o astfel de lucrare este nevoie de foarte multă pasiune, răbdare și pricepere, pentru că se acordă o foarte mare atenție la stabilirea culorilor, și satisfacția la final este nemăsurată.

Tematica abordată de Mărioara Olteanu este una diversă, de la aspecte florale, peisaje, dar și portrete religioase, unde trebuie o atenție sporită. Pe lângă talent, iscusință și minuțiozitate, pentru ca un goblen să iasă perfect trebuie și materiale de cea mai bună calitate.Iar Mărioara nu se zgârcește când vine vorba de asta.

Mărioara Olteanu

Materialele le procur practic celemai multe de la o firmă din Focșani, din Timișoara, Călărași și Pitești. Aveți grijă la calitatea materialelor pentru ca lucrarea să fie una complexăși reușită? Da, am foste mare grijă la calitatea pânzei, să fie pânză bună. Calitatea aței redă aspectul tabloului și foarte multă atenție.

Lugojeanca a realizat goblenuri după picturi ale pictorilor celebrii din țară și de peste hotare.

Mărioara Olteanu

Dintre pictorii români, i-am ales cel mai mult pe Grigorescu, Tehodor Aman, Andreescu și din pictura universală Millet, Van Gogh, Davinci, m-am axat în generalpepictori celebri.  Cum reușiți să îmbinați culorile, pentru ca tabloul să fie unul armonion. De câte culori e nevoie într-un tablou pentru ca să fie reușit? Asta depinde de complexitatea tabloului. Se pornește în general de la 30 de culori, nuanțe și se ajunge până la 50, 60 de nuanțe.

Goblenul este o artă a cusutului, a jocului cu culorile, pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor și să exprime ceea ce creatoarea și-a propus. Într-o lume a vitezei și a tehnologiei, puține tinere duc mai departe această îndeletnicire, iar faptul că aceasta încetul cu încetul se pierde, este regretul Mărioarei Olteanu.

Mărioara Olteanu

Din păcate consider că tineretul în ziua de astăzi nu mai are timp să se dedice artei goglenului și s-a schimbat moda, sunt alte teme, altă abordare, nici nu se mai așează pepereți atâtea tablouri, ceva mai simplu acum. Aveți un regret din punctul acesta de vedere? Da, pentru că foarte multe lucruri tradiționale nu se mai păstrează în ziua de astăzi și nu mă refer numai la arta cusutului, ci mă refer și la alte meșteșuguri.

Mărioara Olteanu spune că va continua cu această pasiune și de acum înainte, atâta timp cât sănătatea îi va permite să creeze goblenuri după picturi ale unor artiști celebri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...