Connect with us

Hi, what are you looking for?

Concerte și Spectacole

Uitați de Pandemie: Astăzi, începe la Timișoara, Festivalul de Film Central-European, ediția V-a!

Ediția cu numărul 5 a CEFFTM aduce în patru spații diferite (Piața Unirii, Grădina de Vară Capitol, curtea Faber, Muzeul Militar/Garnizoană) un cine-concert, o secțiune Panorama, una de filme studențești și un concurs de filme pentru adolescenți No Kid/ding! plus un focus pe Norvegia.

Secțiunea competițională și Panorama reunesc zece avanpremiere la Central European Film Festival Timișoara Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara/CEFFTM anunță 10 avanpremiere în jurul temei Noua realitate. După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin, Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus Focus Norvegia.

Filmele din Competiție se vor lua la întrecere în Aula Magna a Universității de Vest, iar cele din Panorama vor putea fi vizionate la Grădina de Vară Capitol. În completarea acestora vin scurtmetrajele studențești și documentarele, de văzut la garnizoana din Piața Libertății.

Scriitorul și scenaristul Răzvan Popescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului este prezent în juriul festivalului la secțiunea Filme studențești.

Povești palpitante despre vremuri asemănătoare cu cele pe care le trăim acum, de dragoste sau despre situații limită vor menține vie pasiunea pentru film și vă vor face să reveniți în fiecare zi, la Aula Magna, în căutarea câștigătorului trofeului CEFFTM2021.

Joi, 2 septembrie

17:00 Mere/ Apples/ Mila (Grecia-Polonia-Slovenia, 2020; r. Christos Nikou)

O tragicomedie despre noi începuturi, Mere reprezintă debutul regizoral al lui Christos Nikou (fost colaborator al lui Yorgos Lanthimos) și este o poveste emoționantă despre o epidemie din Grecia care provoacă pierderea memoriei.

 18:30 Din câte știu/ As Far As I Know/ Legjobb tudomásom szerint (Ungaria, 2020; r. Nándor Lörincz, Bálint Nagy

Un film inspirat din fapte reale, despre cum viața de cuplu poate fi dată peste cap de un eveniment dramatic. Se evidențiază și prin antiteza imaginii , în culori, intense  și caracterul degradat al personajelor.

Vineri, 3 septembrie

17:00 Privește către cer / What Do We See When We Look at the Sky? / Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? (Germania-Georgia, 2021; r. Aleksandre Koberidze)

O poveste de dragoste creionată de regizorul Aleksandre Koberidze într-un stil care ne duce cu gândul la basm, mai ales prin atmosfera creată în jurul vechiului oraș Kutaisi. Un film amuzant, care iubește câinii, copiii, fotbalul, înghețata, muzica, un film de care sigur o să vă îndrăgostiți.

19:00 Rondul de noapte (România, 2021; r. Iosif Demian)

Cel mai nou film semnat de Iosif Demian surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei.Forțate de împrejurări, personajele părăsesc clădirea teatrului şi ies în stradă, purtând costumația lor din spectacol. Cum se vor descurca în necunoscutul nopții?

Sâmbătă, 4 septembrie

17:00 Lecții de persană/ Persian Lessons (Rusia-Germania-Belarus, 2020; r.Vadim Perelman)

Un tânăr evreu din Belgia este arestat de trupele SS şi trimis  într-un lagăr din Germania. Bărbatul evită execuţia, [virgula] ca prin minune: îi minte pe gardieni că nu e evreu, ci iranian. Cum nu știe o boabă de persană, acesta va trebui să inventeze mai multe cuvinte.

 18:30 Gipsy Queen (Germania-Austria, 2019; r. Hüseyin Tabak)

Mama singură a doi copii lucrează împreună cu antrenorul și proprietarul unui club de box falimentar, [virgula] pentru a-și întreține familia. Pentru rolul interpretat, Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis).

Proiecția va fi urmată de un Q&A cu actorii Alina Șerban și Sorin Mihai.

Juriul care va decide câștigătorul secțiunii competiționale este format din Laszlo Kantor (producător de film), Mihai Fulger (critic de film), Ana Covalciuc (actriță).

Două producții românești din 2021 vin să întărească puterea de seducție a selecției din acest an: Lebensdorf (r.Valentin Hotea) și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă).

Intrarea la evenimente este gratuită. Rezervări se pot face la https://cefftm.ro/rbcff, iar bilete cu valoare zero se găsesc pe eventbook și iabilet.ro.

Central European Film Festival Timișoara este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și JTI.

Parteneri culturali: Universitatea de Vest Timișoara, Norwegian Film Institute, Cărturești, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Asociația Culturală Contrasens, UNATC, Agenția Națională de Filme, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara.

sursa: cefftm.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...