AU APĂRUT MIEII

Piața din Lugoj a fost împânzită astăzi, dis de dimineață, de comercianții de miei. A fost prima zi din acest an în care și-au adus animalele de vânzare. Majoritatea dintre ei au mai fost și în anii precedenți și speră ca în această perioadă vânzarea să meargă mai bine. Prețul unui kilogram de carne de miel variază între 11, 5 și 13 lei pentru mielul viu și între 20 și 25 de lei pentru cel tranșat, puțin pentru munca din spate, spun comercianții. Mihai Hanțig are 35 de ani și se ocupă de creșterea mieilor de când se știe. Îndeletnicirea este o tradiție a familiei din moși strămoși. Crescătorul spune însă ca activitatea a rămas la nivel de pasiune și că nu se mai rentează.

Munca noastră s-a dublat, prețul la motorină a crescut, și mieii sunt ca acum 4-5 ani, același preț. Variază de la 20 la 25 de lei carne, viu 11,5- 12- 13 lei. E o porcărie, nu ne scoatem nici cheltuielile. Toate prețurile au crescut,la noi același preț. Și suntem încă sabotați. Câți miei aveți de vânzare? Vreo 30. Nu am mai mulți, dar și când am avut același preț a fost și atunci. De ce credeți că nu a crescut prețul la miei față de acum 4-5 ani, cum ați zis? Cred că vin din import și ne omoară supermarketurile și magazinele mari.  Autenticul miel românesc nu se compară cu cel crescut în afara țării. Ne omoară birocrația, subvențiile foarte mici, prețul e scăzut, dar ne mai ține pasiunea în viață, atât

Și alți comercianți au venit cu gândul de a-și fructifica munca, deși poate vor trebui să lase la preț.

Am lucrat atâtea luni și acum vrem să ne luăm bănuții. Câți miei aveți de vânzare? Vreo 180, ce dăm dăm, ce nu ne mai lăsăm mieluțe, ce să facem? Asta e. Cam cât costă? Cam 25 de lei kilogramul, negociabil, acum. Dacă nu, ce să facem, trebuie să lăsăm la preț, să ne putem da marfa

Unii cumpărători, mai cu dare de mână, s-au grăbit încă din prima zi în care mieii au apărut pe piață, să-și cumpere carnea pe care o vor pune pe masă de Paște. Alții au vrut doar să tatoneze terenul, în speranță că dacă timpul va trece și prețul animalelelor va scădea.  

Mă grăbesc pentru că o dată pe an e Paștele, nu-i de două ori, cât costă asta este. E un pic cam scump, dar Paștele e Paște. Ați mai cumpărat și în alți ani,e ceva tradițional pentru dumneavoastră? Da, tot timpul.

E bun că e foarte multă muncă în spate și omul cere. Acum știți cum e, depinde cum te înțelegi cu el. Sunteți tentat să cumpărați miel viu sau carne? Nu sunt tentat, eu am de vânzare și m-am informat să văd cum merge piața.

Studiem prima dată terenul, și după aceea negociem, cumpărăm. Așadar nu vă grăbiți. Nu ne grăbim că mai este timp. Cum vi se par prețurile? Mari în comparație cu pensiile. Dar dacă vrei să mănânci ceva cumperi, dacă nu…Am drepate? Așa e?

Piața de miei va fi deschisă comercianților și cumpărătorilor până la Paștele Mic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *