AU APĂRUT PRIMII COMERCIANȚI DE STRUGURI

Lugojenii care se ocupă de cultivarea viței de vie în Dealul Viilor au început de ceva timp să-și scoată marfa pe marginea drumului. Deși spun că vânzările nu merg chiar atât de bine ca anii trecuți, totuși clienți sunt. Un kg de struguri costă 5 lei, iar pentru cei care doresc să cumpere mai mult vânzătorii fac și reduceri – 3 kg la 10 lei.

Cum merg vânzările? Merg bine. Câți clienți aveți pe zi? Cât vindeți? Nu în fiecare zi le fel. Altă dată mai mulți, altă dată mai puțini. Cât costă kilogramul? 5 lei kilogramul, sau 3 kilograme la 10 lei, ofertă. Aceștia sunt struguri de-ai noștri, nu sunt aduși de dincolo. De când ați început să vindeți anul acesta? Din 28 iulie. Și spuneți că sunteți mulțumită? Da, sunt mulțumită. În comparație cu alți ani? Merge mai slab, în comparație cu anii trecuți mai slab

Cei mai mulți cultivatori fac acest lucru din pasiune. Spre exemplu, Petru Ciobanu a începur să cultive viță de vie imediat după anul 1989. Anul acesta a recoltat 600 kg de struguri și spune că 2018 a fost mai dificil decât anii precedenți din cauza ploilor abundente care au căzut și care au determinat înmulțirea numărului de tratamente pe care a trebuit să le aplice viței de vie.

Petru Ciobanu, cultivator viță de vie:

Au fost ploile acelea multe, au trebuit multe tratamente să facem și au fost cheltuielile mult mai mari față de alți ani. Am făcut anul acesta spre exemplu 12 tratamente și normal într-un an fără umiditate mare și schimbări climatice făceam 6-7 tratamente. Vă dați seama că e aproape dublu și plus, la fiecare tratament trebuia să bag cel puțin trei componenți la substante ca să pot să îi salvez. 

Anul acesta au fost cultivați struguri de toate soiurile la Lugoj, de la strugurii tradiționali până la Muscat de Hamburg, Grand Roze, Tămâioși sau Magic Black, un soi mai nou de struguri negri, cu bobul mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *