Connect with us

Hi, what are you looking for?

De Vizitat

Au fost emise primele „pașapoarte” de vaccinare.

Islanda a livrat primele sale „certificate” de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva Covid-19, devenind astfel una dintre primele țări care recurg la această soluție, care divizează membrii Uniunii Europene, scrie AFP.

Circa 4.800 de persoane au primit două doze de vaccin anti-Covid-19 și sunt în prezent eligibile pentru aceste certificate digitale după lansarea, joia trecută, a unui serviciu dedicat online, a precizat ministerul Sănătății.

paltoane elegante barbati Magazin BIG Mag„Obiectivul este de a facilita circulația persoanelor între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controalele la granițe și să fie astfel exceptate de măsurile de restricție frontaliere”, potrivit sursei citate.

Pentru islandezii care dețin astfel de certificate, utilitatea lor este deocamdată teoretică, în condițiile în care nu sunt recunoscute internațional.

Dar, dacă se va ajunge la o soluție în acest sens, Islanda prevede să permită accesul pe teritoriul său pentru persoanele care dețin certificate de vaccinare emise de țările membre ale UE sau din Spațiul Economic European, precum și certificate care ar putea fi create de Organizația Mondială a Sănătății.

Islanda nu este membră a UE, dar face parte din spațiul de liberă circulație Schengen.

Astfel de „pașapoarte” de vaccinare stârnesc disensiune deocamdată în cadrul UE.

Țări precum Grecia pledează pentru ele, cu scopul de a-și salva sectorul turistic, dar discuțiile sunt considerate premature de mai multe țări precum Franța și Germania. Nici România nu s-a pronunțat în favoarea lor.

Sunt invocate proporția redusă a populației vaccinate și incertitudinile legate de efectul vaccinării asupra transmisiei virusului.

La jumătatea lui ianuarie, comitetul de urgență al OMS a afirmat că „pentru moment” este împotriva introducerii acestor certificate ca o condiție pentru a permite intrarea într-o țară.

„Nu știm încă dacă cei care sunt infectați după vaccinare sunt mai puțin susceptibili să transmită boala altora sau nu”, recunosc și autoritățile sanitare islandeze.

Pe fondul măsurilor stricte de control la granițe și a secventării tuturor cazurilor pozitive, epidemia este sub control în Islanda de mai multe săptămâni. În ultimele șapte zile au fost detectate mai puțin de cinci cazuri zilnice de infectate, într-o țară cu 365.000 de locuitori, conform HotNews.ro.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...