Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politică

Avocatul Poporului. Fabian Gyula, singurul candidat, s-a pensionat la 49 de ani și are o pensie de peste 10.000 de lei

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei, relatează Agerpres.

“M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani”, a spus Fabian Gyula la Palatul Parlamentului.

Fabian Gyula susține că vârsta de 49 de ani este potrivită pentru pensionare

Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: “Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.

“Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după aceea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4:00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest, s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat”, a afirmat acesta.

Pensie de peste 10 mii de lei

El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii. Fabian Gyula a mai declarat că pensia sa este de peste 10.000 de lei şi a apreciat că este o pensie mare, “raportat la pensia medie”.

Candidatul pentru conducerea Avocatului Poporului a afirmat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este “clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor acestora. Fabian Gyula a declarat miercuri, la audierea sa în Comisiile juridice ale Parlamentului, că este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului, transmite Realitatea Plus. El este susţinut de UDMR şi PNL.

Comisia de la Veneția critică schimbarea Avocatului Poporului

Deciziile comisiilor juridice vin în contextul în care Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului din funcție și se cer explicații cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii Renatei Weber, relatează Antena 3.

Ludovic Orban și Anca Dragu au primit scrisori din partea Comisiei de la Veneția prin care li se cer explicații.

Comisia de la Veneția spune în scrisoare că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instituții, dar este criticat modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcție.

Ce spune legea?

Comisia de la Veneția face precizări în aceste scrisori cu privire la ceea ce conține legea și pentru ce ar trebui schimbat din funcție Avocatul Poporului. Comisia mai spune că trebuie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-și exercita funcția.

La finalul acestei scrisori, Comisia de la Veneția le cere celor doi președinți ai Parlamentului explicații cu privire la motivele care au stat la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, mai ales că o majoritate parlamentară a luat această decizie de revocare, iar această majoritate trebuie să fie egală sau mai mare decât majoritatea parlamentară care a numit Avocatul Poporului în funcție, ceea ce nu s-a întâmplat.

sursa: dcnews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...