AZILUL ÎNCĂ FUNCȚIONA

Deși închis de autorități luni, azilul de bătrâni din Liebling a fost găsit cu porțile deschise și cu bătrâni înăuntru ce strigau după ajutor. Situația a fost constatată miercuri seara de inspectorii OPC și cei de la Asistența Socială, care s-au dus la casa de bătrâni pentru a afișa pe ferestre deciziile de închidere definitiva a azilului. Inspectorii au auzit la un moment dat strigăte de ajutor din interior și au sunat la 112, cerând sprijinul ambulanței.

Mihaela Ignat, comisar-șef  OPC Timiș:

Bună seara. Sunt Mihaela Ignat, comisar-șef la Protecția Consumatorilor Timiș. Am afișat un proces-verbal de închidere a unității din Liebling unde este azilul de bătrâni și știe toată lumea… Aud din interior că strigă cineva după ajutor. Vă rog frumos să trimiteți echipaj de urgență

La fața locului au sosit și echipaje de pompieri și poliție, iar împreuna cu inspectorii OPC și cei de la Asistență Socială au pătruns în azil. În două dintre camere au găsit doi bătrâni. Unul dintre ei a susținut că a fost readus de fiul său la Liebling de la Spitalul din Deta, unde a fost internat de autorități în urmă cu două zile. Celălalt refuzase să părăsească stabilimentul la prima descindere a autorităților. Cei doi bătrâni erau supravegheați asearaă de o îngrijitoare și un paznic. Medicii de pe ambulanță i-au consultat pe cei doi vârstnici, iar pe unul dintre ei l-au transportat la spital. Celălalt bătrân s-a răzgândit în ultimul moment și a refuzat să fie preluat de echipajele medicale.

Mihaela Ignat, comisar-șef  OPC Timiș:

Din păcate, reprezentantul legal al acestei societăți care a ținut aici 11 bătrâni cu diverse probleme de sănătate a refuzat să răspundă la orice solicitare a instituțiilor de pe raza județului Timiș. A primit de la DSP suspendarea activității, astăzi a primit închiderea definitivă a unității de la Protecția Consumatorilor. Avem obligația de-ai comunica, conform prevederilor legale în vigoare, întrucât dumnealui nu s-a deplasat la sediul nostru, avem obligația să luăm măsuri imediate și am procedat la afișarea procesului-verbal, inclusiv a deciziei de închiderea a unității, astfel încât să salvăm viețile oamenilor, despre asta vorbim astăzi aici

Proprietarul a refuzat să discute și cu presa, iar la telefon s-a arătat chiar intrigat de acțiunea autorităților de miercuri seara. Azilul privat avea încă din ianuarie suspendată activitatea, până când proprietarul avea să facă curățenie, însă acesta a ignorat măsura luată de autorități. Luni, în urma unui control inopinat făcut de inspectori de la Protecția Consumatorilor, ITM, DSP, reprezentanți ai ISU și ai poliției, în azil au fost găsiți 11 bătrâni tinuți în mizerie și neîngrijiți. 8 dintre ei au fost transferați la Spitalul din Deta, iar ceilalți 3 s-au cazat temporar la niște rude. Pentru a fi îngrijiți, bătrânii plăteau până la 1.800 de lei pe lună din pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *