BANI PENTRU ALERTAREA ANSVSA

Guvernul va aloca stimulente financiare între 65 şi 400 de lei celor care alertează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor că au vânat sau au găsit în teren cadavre de porci mistreţi suspecți că ar fi murit din cauza contactării virusului pestei porcine africane.

Astfel, vânătorii, gestionarii fondului cinegetic şi persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi în vederea stabilirii diagnosticului. De asemenea, pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zona de mare risc de la care există probe că ar fi infectat, vânătorii primesc 65 de lei, în timp ce pentru femelă primesc 400 de lei. Se mai acordă 65 de lei oricărei persoane care alertează ANSVSA că a găsit porci domestici cu semne clare de infestare, în zona adiacentă drumurilor publice sau pe raza teritorială a localităţilor.

Banii se acordă din bugetul ANSVSA doar în cazul confirmării virusului în laboratoare și sunt sume care se rambursează în proportie de 75% de Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *