CANNES 2018. Martin Scorsese şi Cate Blanchett au dat startul celor 11 zile de festival

Cineastul american Martin Scorsese şi actriţa australiană Cate Blanchett, preşedintele juriului competiţiei internaţionale, au deschis, marţi seară, cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, aceasta fiind prima de după scandalul Harvey Weinstein, transmite AFP.

“Împărtăşim pasiunea pentru cinema, suntem aici pentru a celebra cea de-a şaptea artă”, a declarat regizorul thrillerului “Taxi Driver”, înainte de a o invita pe Cate Blanchett să i se alăture, pentru a da startul celor 11 zile de festival.

Miercuri, Martin Scorsese va primi premiul Carrosse d’or pentru întreaga carieră. Trofeul este decernat în deschiderea secţiunii paralele Quinzaine des réalisateurs, unui cineast care a marcat istoria cinematografiei.

Juriul secţiunii Un Certain Regard este prezidat de actorul Benicio del Toro, iar regizorul francez Bertrand Bonello este preşedintele juriului secţiunii Cinéfondation, unde concurează şi scurtmetrajul “Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu.

Festivalul de la Cannes, cu o tentă pronunţat politică anul acesta, a demarat, marţi seară, cu proiecţia filmului “Everybody Knows/ Todos lo saben”, de Asghar Farhadi, cu cuplul de staruri Penélope Cruz şi Javier Bardem.

Acesta este primul dintre cele 21 de lungmetraje în competiţie pentru trofeul Palme d’Or, decernat pe 19 mai.

Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

Cel mai mare festival de film din lume s-a aliniat şi el mişcării împotriva hărţuirii sexuale #MeToo, care a avut ecouri puternice la nivel global, de la izbucnirea scandalului Harvey Weinstein.

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *