CENTENARUL VÂNĂTORILOR

Poveștile vânătorești, bucatele alese, ceaunele și purcelul la rotisor au fost doar câteva dintre ingredientele cu care vânătorii lugojeni au sărbătorit vineri, 20 septembrie, 100 de ani de la înființarea cubului din Lugoj. Au fost prezenți peste 100 de vânători la Complexul  Pescărușul,care au gustat din bucatele preparate din carne de vânat de către specialiști. Dar dincolo de ceaune și voie bună, Clubul Lugoj al AJVPS Timiș, înseamnă rezultate notabile la nivel național și internațional, dar și premiere naționale, cum ar fi celebra “Vânătoare a Bunicilor” sau Balul Vânătorilor. La acestea se adaugă și alte realizări.  

Cornel Lera- director AJVPS Lugoj

Cele mai bune rezultate și realizări au fost că au reușit să gospodărească fondurile de vânătoare, și la ora actuală săaibă niște fonduri bogate în vânat, săpoată să se bucure membrii. Dar nu trebuie să scăpăm de vedere faptul că am reușit să avem patrimoniul nostru, un patrimoniu bogat, respectiv un sediu de filială în buricul târgului la Lugoj, complexul Pescărușu de aici, să avem bălțile noastre proprii tot aici în complex. Mai avem și alte clădiri auxiliare, este vorba despre restaurantul de aici, e o casă de locuit, multe lucruri bune s-au făcut în acest timp. La care se adaugă rezultatele obținute la concursurile naționale și internațioanale. Sihur că eu am amintit și în speach-ul pe care l-am prezentat că Lugojul a dat campioni naționali și chiar internaționali, atât lapescuit,cât și la vânătoare. Aici s-a trăit din plin activitatea. Așa am găsit-o, așa am lăsat-o și au dus-o mai departe și colegii mei, predecesorii mei,  Damian și cei care au venit pe urmă.

Ioan Otescu- președinte Club Lugoj

S-a dovedit și se dovedește că a fost una dintre organizațiile cele mai vechi și cele mai importante la nivel de jude țși așputea spune că din partea vestică a țării. E un club renumit, un club cu rezultate extraordinar de bune, atât pe linie cinegetică, cât și financiar stăm bine și ne mândrim cu rezultatele pe care le avem până acum.

La sărbătoare au participat oficialități locale și județene. Primarul Francisc Boldea a înmânat diploma de execlență pentru întreaga activitate, iar Călin Dobra, peședintele Coniliului Judean Timi i-a asigurat pe vânătorii lugojeni de sprijin necondiționat.

Francisc Boldea- primarul Lugojului (PSD)

Am început anul trecut cu 100 de ani de unitate a Românilor, acum cu a vânătorilor din oraș. E frumos că se adună la un loc. E frumos că își scriu amintirile.Îi frumos că îi comemorează pe cei care nu mai sunt și care au contribuit la acest club. Ca primar a Municipiului Lugoj le-am înmânat diploma de excelență pentru întreaga activitate desfășurată de clubul vânătorilor din Lugoj, acum la 100 de ani de la înființare. Au avut mai multe denumiri, dar cea de bază este cea de astăzi și asta este un lucru frumos.

Călin Dobra- președinte AJVPS Timiș

În primul rând mulțumesc Asociației Județene de Vânători și Pescari și Asociației Zonale din Lugoj pentru invitație, pe care am onorat-o cu mare plăcere, pentru că m-am întâlnit cu prietenii în zona Lugojului și mai mult decât atât, este un eveniment important, sărbătorind 100 de ani de la înființarea acestei asociații zonale a vânătorilor și a pescarilor Lugoj. Mă bucur că au organizat acest eveniment și nu puteau să-l organizeze decât cu ceaune muzică și voie bună, pentru că așa știu să se simtă bine și mă bucur pentru ei. Cred că este o întâlnire de prietenie,o întâlnire deosebită, o întâlnire în care oamenii își mai fac timp și pentru astfel de activități.

Dar deliciile întânirii au fost ceaunele, preparate de specialiști cu rețete bine alese din carne de vânat. 

Paul Drinovan- vânător

Aici în ceaunul ăsta avem o tocăniță de mistreț, de femelă de mistreț, cu morcovi, cu ceapă, cu dulceață de ardei iute. E o rețetă personală. Care e concluzia? Le place la oameni? Dupăm cum vedeți, nu prea mai vorbește multă lume, înseamnă că le place. Sunteți specialist în astfel de ceaune?Da,pot săspun că sunt specialist. Ați mai încercat și altă rețetă? De-a lungul timpului da, dar am ajuns la aceasta, pe care am perfecționat-o și am ajuns la concluzia că e cea mai bună. 

Purcelul la rotisor a constituit specilitatea zilei. Nu se prepară deloc ușor, spun specialiștii, care consideră că mult mai ușor este de gătit un ceaun.

Tiberiu Hațegan- gospodarul grupei de vânătoare Boldur

 În primul rând l-am achiziționat de la un prieten de-al nostru vânător. L-am opărit prima dată, dup-aia l-am pârlit puțin și l-am condimentat de ieri după masă și azi dimineață i-am dat foc aici, la cărbuni. Sunt anumite tehnici pe care le folosiți pentru a ieși cât mai gustos? Sunt multe tehnici de pregătire a purcelului la rotisor, se face mult mai greu un purcel la rotisor decât un preparat la ceaun, dar cu cât facem mai mult și mai des cu atât învățăm mai bine să fie mai bun.   

Nu mai puțin de șase grupe de vânătoare intrăîn compennța clubului lugojean, iar la nivelul județului Timiș, AJVPS are peste 1000 de vânători și aproape 2000 de pescari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *