CENTRU REGIONAL PENTRU REVOLUȚIE

În organizarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 si a Primăriei Lugoj, la Teatrul Municipal a avut  loc deschiderea Centrului Regional de Cercetare şi Comunicare Lugoj dedicat studierii şi informării publice privind Revoluţia Română, dar și celor petrecute în Municipiul Lugoj în Decembrie 1989. Manifestarea a fost organizată la Teatrul Municipal “Traian Grozavescu”, însă mai mulţi invitaţi de marcă au lipsit. Primul de pe listă a fost ministrul Mihai Fifor, care a anunţat că nu a putut participa fiind în delegaţia din Spania, alături de premierul Viorica Dăncilă. Nici Eva Andreaş, prefectul judeţului nu a dat curs invitaţiei, cum de altfel a lipsit şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, fiind prezent vicepreşedintele Nicolae Oprea. Au participat Cristian George Sefer, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, deputatul Radu-Adrian Pau, vicepreşedintele Comisiei, senatorul Adrian Diaconu şi actorul Dorel Vișan, membru al Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Tot din partea Institutului a participat şi lugojeanul Petrică Balint.

Cristian George Sefer, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989(PMP)

Acum cînd ne apropiem de împlinirea a 30 de ani de la revoluția română din 1989 este nevoie de istoria revoluției realizată prin filtrul cercetării științifice al specialiștilor. Poate domnul Constantin Corneanu mă va contrazice și că e prea devreme, că demersul istoric impune trecerea unui timp mai îndelungat, dare u cred că noi ca popor avem nevoie de realizarea acestui demers. Un singur lucru vreau sărețineți. Noi revoluționarii am ieșit în stradă, am protestat și luptat în decembrie 1989 pentru înlăturarea unui regim opresiv, pentru lipsurile pe care le resimțeam pe propria piele, mânați doar de propria conștiință. Cel puțin sub acest aspect, al celor mulți care am luptat pentru un ideal de libertate și democrație în decembrie 1989 a existat o revoluție în România. Mulțumesc domnului primar pentru sprijinul acordat și urez success echipei Centrului Reginal de Cercetare şi Comunicare al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Vă mulțumesc mult.

 

Nicolae Oprea. vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş

Despre Revoluție, despre evenimentele din timpul revoluției e drept că s-au scris tone întregi, s-au rulat, derulat zeci și zeci de ore sau chiar mii de ore, de filmulețe, au fost milioane de cuvîntăr. Fiecare a interpretat într-un fel sau altul, dar adevărul este unul singur. Noi, toți românii, și în mod deosebit noi bănățenii, timișorenii și cu lugojenii am aprins acea flacără măreață a acelei revoluții și care nu trebuie să se stingă niciodată din sufletele noastre. Și sunt convins că la Lugoj, și lugojenii, indifferent că sunt născuți aici, veniți și trăiesc aici, în acest oraș care devine din ce în ce mai frumos, această flacără va rămâne mereu aprinsă.Și vreau să vă mai spun ceva. Aveți în premieră pentru zona de vest, Centru de Cercetare şi Comunicare.

Adrian Diaconu, senator(PSD)

Am văzut din prezentarea pe care ați făcut-o înainte la la număr de populație sunteți al doilea după Timișoara, sunteți al doilea oraș liber de communism, ați enumerate și foarte multe domenii în care dețineți întâietatea, și aș vrea să vă felicit mai ales pentru faptul că în timp ce Timișoara datorită unor nu știu orgolii face ca mișcarea revoluționară să fie destul de disipatăși să nu acționeze unitary, în timp ce nepriceperea edililor, ca să nu mai spun de-a dreptul de rea-credință,face să nu exsite un muzeual revoluției, dvoastră ați reușit să luați fața oricui, să faceți un centru regional care să readucăla locul care îl merită acest eveniment de cotitură istorică a României.

Nu se știe la acesată oră cine va conduce Centrul Regional de Cercetare şi Comunicare Lugoj şi cine îl va finanţa. Deocamdată, el va funcționa într-un birou al Primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *