COPAC CĂZUT PESTE CLĂDIREA TOMOGRAFULUI

Copacii bătrâni din curtea Spitalului Municipal din Lugoj crează în continuare probleme conducerii instituției și sunt un pericol pentru pacienți, trecători și aparținători. Ca dovadă faptul că ieri un copac imens s-a prăbușit pur și simplu peste clădirea în care se află computerul tomograf și a avariat serios acoperișul acesteia. Un altul a căzut în fața pavilionului neurologie-paleație, dar a picat între alți copaci și nu a afectat clădirea. Erwin Floroni, managerul spitalului este îngrijorat și trage un semnal de alarmă. Acesta spune că nu are fonduri disponibile pentru a ridica copacul căzut pe acoperișul clădirii ce adăpostește tomograful.

Erwin Floroni, manager Spitalul Municipal Lugoj:

Știți foarte bine situația copacilor din curte. Am tras un semnal de alarmă în urmă cu doi ani. Toți copacii sunt îmbătrâniți, toți copacii sunt putrezi. Având în vedere ploile de anul acesta, pământul foarte moale și faptul că acești copaci au rădăcinile foarte sensibile la vârsta lor, ei efectiv ies din pământ, din rădăcină pică. În momentul de față caut soluții pentru rezolvarea problemei, soluții pe care nu le am, deoarece acești copaci trebuie ridicați cu macaraua. Deocamdată nu am găsit un om care să facă asta, deoarece sunt doar doi în oraș care să facă această lucarare și nu am fonduri disponibile pentru a plăti această lucrare. Nu am în buget cuprins ridicat, tăiat și mutat copaci. Am făcut o hârtie pentru situații de urgență la Primărie. Aștept o rezolvare de la Cabinetul Situații de Urgență.  Sperăm să reușim cât mai repede să îl luăm de acolo și apoi să vedem avariile de la acoperiș și cât o să ne coste

Problema copacilor din curtea spitalului este una mai veche. Managerul spitalului a făcut numeroase sesizări la Agenția de Mediu pentru a privi avizul necesar tăierii arborilor periculoși, însă fără sorți  de izbândă. Astfel că la o ploaie mai puternică aceștia riscă să se prăbușească și să facă victime.

Erwin Floroni, manager Spitalul Municipal Lugoj:

De la Mediu nu am primit nici în momentul de față aviz pentru tăierea copacilor, în schimb am vorbit cu cei de la Spații Verzi  și vom începe anul acesta în luna septembrie niște lucrări de toaletare și coborâre a coronamentului la copaci. Prin aceste lucrări sperăm să le scădem din greutate să zic așa, să reziste rădăcinile și să nu mai pice până vom primi într-adevăr avizul de tăiere. Mediul ne cere ca în momentul în care tăiem un copac să plantăm altul în loc, lucru care ar fi în regulă. Însă ei nu ne cer să plantăm un copăcel în loc, ci direct un copac mare. Ceea ce mi se pare strigător la cer. Aici nu e pădure și până la urmă nici în pădure nu se plantează direct copaci mari, ci se plantează puteți

Cei doi copaci nu sunt singurii căzuți în curtea spitalului. Alții zac acolo de un timp îndelungat fără ca nimeni să-i ridice. De asemenea, chiar în apropierea secției de pediatrie există copaci uscați,  care în orice moment se pot prăbuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *