DOSARUL REVOLUȚIEI Parchetul General a anunţat extinderea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat, marţi, extinderea urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, fiind vizată perioada 22 – 27 decembrie 1989. Printre deciziile care i se impută se numără reactivarea general (r) Militaru Nicolae şi numirea acestuia în funcţia de ministru al Apărării, schimbarea din funcţie a general lt. Stănculescu Victor Atanasie, eliberarea din funcţie a generalului Guşe Ştefan şi numirea sa pe una inferioară, constituirea Tribunalului Militar Excepţional ce i-a judecat pe soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu şi aducerea din rezervă, respectiv numirea în funcţii de comandă a mai multor generali.

În intervalul 22-27 decembrie 1989, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, ”organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive”.

Procurorii susţin că Iliescu ” a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist”.

“Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu)”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a afirmat marţi dimineaţă la Parchetul General că fostul preşedinte al României se consideră nevinovat în dosarul în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii în legătură cu evenimentele din decembrie 1989 şi că acesta a fost de bună credinţă.

Ion Iliescu a plecat de la Parchetul general după mai puţin de o oră, el fiind aşteptat la ieşire de un contestatar care i a strigat:”Criminalule!”.

La ieşirea de la sediul parchetului, fostul preşedinte a refuzat să facă declaraţii.

sursa: romaniatv.net

C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *