Economia americană a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă; rata şomajului, la nivel record

Economia americană a pierdut luna trecută 20,5 milioane de locuri de muncă, cel mai semnificativ declin din timpul Marii Recesiuni, şi cel mai puternic indiciu de până acum al modului în care pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează cea mai mare economie mondială, transmite Reuters, scrie agerpres.

Rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul cel mai scăzut de 3,5% în februarie, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii. Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

Datele pentru martie au fost revizuite, indicând pierderea a 870.000 de locuri de muncă, faţă de cele raportate iniţial – 701.000 de slujbe. În martie a luat sfârşit şi o perioadă record de 113 luni consecutive în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut.

Majoritatea analiştilor estimează că economia a intrat în recesiune la finalul lunii martie, după ce măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri. 

„Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar”, a comentat economistul Joel Naroff. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj, însă „există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la Loto”. În prezent, Joel Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.

sursa: blacknews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *