EPISCOP ROMANO-CATOLIC NOU LA TIMIȘOARA

Credincioșii romano-catolici din Timișoara au de ieri un nou episcop. Domul Romano-Catolic din Piața Unirii a găzduit ceremonia de consacrare și instalare a preotului József Csaba Pál numit de Papa Francisc ca episcop romano-catolic de Timișoara. Acesta îl înlocuiește de Martin Roos, cel care a condus destinele diecezei timp de 19 ani și care ieri a predat mai departe funcția, ieșind la pensie.

Consacrarea și instalarea noului episcop au avut loc chiar de sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, iar biserica a fost plină de preoți și invitați. Enoriașii au putut urmări întreaga ceremonie și pe un ecran gigant plasat în fața Domului Romano-Catolic. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne și Consacratorul a fost Fostul episcop Martin Roos.

Primește Evanghelia și vestește cuvântul lui Dumnezeu cu toată răbdarea și cu autoritate. Primește inelul, simbol al fidelității, păstrează Sfânta Biserică, Mireasa lui Hristos, dă integritate credinței și sfințenia vieții

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc din judeţul Harghita. A urmat, după studiile gimnaziale, Școala de Cantori din Alba Iulia, iar după absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit la 21 iunie 1981, și a activat de-a lungul timpului la parohii din Târgu Mureș, Timiș și Caraș-Severin. La ceremonia de ieri au participat 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe în frunte cu mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan. De asemenea, au fost prezenți proximativ 200 de preoți din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *