EXPOZIȚIE INEDITĂ LA MUZEU

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, organizează joi, 15 august, începând cu orele 19.00, la sediul muzeului, vernisajul expoziției ”Spiritualitatea tradițională germană din Banat – costume populare svăbești”, în ideea de-a ilustra, prin port, povestea multiculturalității și interculturalității bănățene în general și a celei lugojene în mod special.

Daciana Vuia,  director Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică:

Expoziția este cu adevărat inedită. Toate obiectele prezente aici sunt pentru prima dată în Lugoj și aparțin unei minunate și unice colecții particulare, cea a doamnei profesoare Edith Singer din Timișoara,referent cultural al Fundatiei Adam Müller Guttenbrunn. Vizitatorii vor putea descoperi în vitrinele noastre expoziționale costume ale germanilor din Banatul de odinioară, la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, dar și din perioada interbelică, costume aflate într-o impecabilă stare de conservare. Piesele de rezistență ale expoziției sunt aceste costume germane de mireasă. Cel de lângă noi este și cel mai vechi, datat din 1894. Un asemenea costum trebuie să știți, cântărește până la 13-15 kg

Existența șvabilor în Banat este  documentată începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, când împăratul Carol al VI-lea trimite primul val de coloniști din sudul Germaniei și din Austria pentru a popula și apăra granițele Imperiului Habsburgic, proaspăt lărgit. Plecând definitiv din patria mamă, coloniștii  au adus cu ei nu doar spiritul, tradițiile și mentalitatea locurilor natale, ci și portul popular tradițional, ca simbol identitar al acestei etnii. Expuse în premieră la Lugoj, adunate şi păstrate cu grijă de profesoara Edith Singer, costumele acestei uimitoare şi unice colecţii etnografice vor putea fi admirate, în perioada 15 august – 15 septembrie, la  Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *