FAPL NU E DE ACORD CU ȘCOLARIZAREA

Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care va intra intra în vigoare luna viitoare, provoacă unele nemulțumiri în rândul administratorilor de bloc. Vasile Lazăr, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Lugoj spune că nu este de acord cu prevederea referitoare la școlarizarea administratorilor de către entități acreditate de Ministerul Educației, care mai apoi trebuie atestați de către primării. Președintele Federației Asociaților de Proprietari Lugoj spune că majoritatea administratorilor sunt pensionari, care nu o să facă această școlarizare, iar tinerii nu sunt interesați de această activitate din cauza remunerației mici. În Lugoj există aproximativ 30 de administratori de bloc și nici unul nu are calificarea necesară. Mai grav este că noua lege prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu au școlarizarea cerută. Cuantumul sancțiunilor pleacă de la 5000 și poate ajunge până la 1.0000 de lei.

Vasile Lazăr, președinte FAPL Lugoj:

După părerea mea nu ar fi necesară școlarizarea acestora, mai ales că majoritatea sunt pensionari. Trebuie să recunoaștem că tot mai puțini tineri vin către Asociațiile de Proprietari, pentru că la la nivelul unui venit de 100- 200 de lei, nu vin. Și le trebuie cel puțin 10 Asociații de Proprietari pe care să le administreze pentru a putea face un venit corespunzător.Nu știu când și cum ar putea să fie făcută școlarizarea de către aceste persoane, pentru că durează cam șase luni de zile un asemenea curs, examene și așa mai departe, or, dacă ai liceul, ai drag de Asociație și de a lucra cu oamenii, poți să desfășori activitatea fără aceste cursuri nemaipomenite

 

O altă prevedere a noii legi cu care Vasile lazăr nu este deacord este aceea potrivit căreia dacă un membru al Comitetului Executiv își dă demisia, el nu are voie să plece până la noile alegeri.

Vasile Lazăr, președinte FAPL Lugoj:

Dacă un membru al Comitetului Executiv își dă demisia, prin lege, el trebuie să rămână până la noile alegeri. Or, cine își dă demisia pleacă, nu se mai uită înapoi, pentru că ori s-a certat cu președintele, ori ceva nu i-a convenit și el nu mai stă acolo. Legiuitorul nu a înțeles treaba aceasta

 

Federația Asociațiilor de Proprietari din Lugoj a vrut să intervină la președinția României pentru a retrimite legea în Parlament, însă actul normativ a fost promulgat prea repede și nu a avut timpul necesar. Legea 196/ 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iulie și va intra în vigoare în 30 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *