Connect with us

Ce cauti astazi ?

Concerte și Spectacole

Festivalul „Lada cu zestre” adună 30 de localități, sâmbătă și duminică

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș celebrează 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Timiș prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său toată mișcarea artistică tradițională din județul Timiș – Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XV-a.

Decoratiuni Gradina si Terasa din Ciment Magazin Big MagCei doi ani de pandemie și-au lăsat amprenta pe multe activități artistice tradiționale. Festivalul „Lada cu zestre” nu s-a oprit, bazându-se în special pe cercetare pe teren, iar în această perioadă a fost reluat în forma cunoscută prin cele două mari secțiuni: „Laureați” și „Zestrea Timișului”. Săptămâna trecută au evoluat pe scene din Giarmata Vii și Giarmata Mare localitățile de pe primele locuri din ediția anterioară: Remetea Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Făget, Ghiroda, Checea, Voiteg și Giarmata.

Prof. Remus Vălungan din departamentul Cultură Tradițională a Instituției ne spune că s-au remarcat secțiunile coregrafie, expoziții și gastronomie, iar pentru acest sfârșit de săptămână se anunță o participare masivă cu reprezentanți din 30 de localități.

Sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 14:00, la Jimbolia vor urca pe scenă reprezentanții localităților: Uivar, Otelec, Valcani, Sâmpetru Mare, Cenad, Lenauheim, Biled, Giulvăz, Giera, Iecea Mare, Comloșu Mare, Jimbolia.

Duminică, 10 aprilie, de la ora 12:00, la Buziaș se vor întrece artiști din 18 localități: Moravița, Nițchidorf, Livezile, Boldur, Liebling, Stanciova, Fârdea, Racovița, Birda, Deta, Găvojdia, Chevereșu Mare, Criciova, Jebel, Belinț, Coșteiu, Timișoara (Junii Timișului) și Buziaș.

ciorapi clasici dama magazin big magDin desfășurătorul ediției remarcăm: Asociația Culturală “Veselia” din Deta cu dansuri pe generații, Ansamblul din Belinț coordonat de Adrian Zâmbran, dansuri germane, expoziție de obiecte vechi și costume populare de la Biled, primarul Oprișa Ovidiu Ioan exprimându-și dorința și disponibilitatea de a găzdui pe viitor acest festival în localitatea care are un Cămin Cultural impunător. Cenadul își păstrează Corul Bisericii Ortodoxe și aduce în scenă dansurile sârbești, Comloșu Mare va prezenta Scenetă populară, Coșteiul se laudă cu tineri instrumentiști, expoziție de tablouri și gastronomie, Găvojdia vine cu Ansamblul „Bănățanul”, Giera ne face poftă cu turta acră cu mac și nucă și cu ceșnița, plăcinta tradițională sârbească. Nu vor lipsi Călușerii de la Jebel pregătiți de Crinela Stoica, nici cilimurile și ponievurile expuse cu fală de jebeleni. Ei își intitulează preparatele gastronomice „Amiaza la umbră de coșie”. Corul „Floris” va aduce o notă rafinată Jimboliei, care se prezintă juriului și cu expoziție de artă populară și preparate culinare. Ne atrage atenția teatrul popular „Obiceiuri de nuntă din Valcani”, Ansamblul „Laleaua pestriță” și Nițchidorf pregătit de Doru David și Ansamblul de dansuri germane “Kornblumen” coordonat de Hansi Muller. Asociația culturală “Junii Timișului” din Timișoara s-a înscris în concurs cu un program muzical – coregrafic complex, tinerii pasionați, adunați din mai multe localități sunt dornici de afirmare.

Cabina VIDEO 360 Nunta

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stirile TEN TV

Ferma Pomicolă Pohalma, din Lugoj, ce aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara, se pregătește să...

Publicitate

Pescăria PELE situată pe drumul național, Lugoj-Reșița la km 9, pe raza localității Victor Vlad Delamarina, vă invită la un pescuit sportiv de crap,...