Slujbe în aer liber la Bisericile din Lugoj, ca în zorii creștinismului

Ca în primele zile ale creștinismului, lugojenii de toate confesiunile au participat duminică, 17 mai, la primele slujbe în aer liber.

Credincioșii lugojeni s-au dovedit a fi foarte disciplinați, au păstrat distanța de minimum doi metri, au avut măști sau li s-au oferit măști gratuit și s-au recules în liniște. Toate bisericile din oraș au luat măsuri de siguranță, de la epitropi care îndrumau discret oamenii să păstreze distanța, până la luarea temperaturii cu termometre electronice, asigurarea de măști, mânuși și dezinfectant la intrarea în curtea bisericii.

În continuare, vă propunem un mic tur de orizont la câteva biserici lugojene care și-au adunat enoriașii în aer liber.

Incaltaminte Pantofi Dama Sandale Papuci de VaraLa Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, lumea venise cu jumătate de oră înainte de începerea Sfintei Liturghii, oamenii s-au închinat în fața bisericii, apoi au aprins lumânări pentru morți și pentru cei vii. Slujba a fost ținută pe laterala impunătoarei biserici, în spațiul larg al curții asfaltate dinspre Școala Generală nr. 3. La început au fost 25 – 30 de enoriași, apoi s-au adunat peste 50.
Părintele Cristian Cerbu i-a întâmpinat cu un călduros ”Hristos a Înviat”, rostit la microfon. Slujba a fost oficiată de un sobor de cinci preoți, în frunte cu Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Serviciul religios a putut fi ascultat și din parcul Liceului ”Iulia Hasdu”, grație boxelor amplificatoare montate pe exteriorul bisericii.

La Catedrala Greco – Catolică slujba, la care a fost prezent și Prea Onoratul părinte protopop Teodor Baba, a fost oficiată de părintele Ioan Pop, parohul Catedralei Coborârea Sf. Spirit.

Am consemnat și o prezență inedită: muzeograful Oliviu Gaidoș, care a dat răspunsurile. Slujba a început la 9,30 cu 10 – 12 enoriași, apoi a adunat peste 30 de credincioși.

Părintele Ioan Pop a amintit că și la următoarea sărbătoare, de Sfinții Constantin și Elena, slujba se va ține tot la catedrală, în aer liber, de la 9,30, iar sărbătoarea Sfintei Rita va fi oficiată în curtea casei memoriale Arhiepiscop Ioan Ploscaru.

Organizare excelentă la Biserica Baptistă ”Harul”

Biserica Creștină Baptistă ”Harul” avea, la intrarea spre curte, un dispozitiv de siguranță foarte bine organizat. Patru termometre electronice stăteau la dispoziția organizatorilor.

După ce luau temperatura celor care intrau, le erau dezinfectate mâinile, apoi erau oferite gratuit măști și mănuși de protecție.

Aceeași organizare excelentă și în curtea bisericii, unde se desfășura adunarea, condusă de pastorii David Nicola și Ionel Tuțac.

140 de credincioși au luat loc pe scaune distanțate, acoperite de învelitoare de plastic de unică folosință. La ora la care am fost acolo, urma a doua serie de credincioși, tot peste o sută. Și traseele au fost organizate ca la carte, cele două serii având intrări și ieșiri diferite.La Biserica Ucrainiană ”Sfântul Volodemer”, lumea continua să vină și în timpul slujbei. Pentru cei mai în vârstă, organizatorii aduceau mereu scaune din biserică. Acestea erau așezate nu numai în fața scărilor de unde oficia părintele protopop Ilie Albiciuc, ci și pe aleea principală a Parcului de la Ștrand.

În timpul Sfintei Liturghii oficiate în limba ucrainiană (răspunsurile ectenice au fost date de un mic grup vocal, condus de profesoara Savana Albiciuc), epitropii îndrumau discret oamenii să păstreze distanța, pentru că exista mereu tendința, firească, de altfel, de a se apropia de treptele bisericii. La ora când am fost acolo, la slujbă participau circa 30 de credincioși de toate vârstele, de la copii la oameni în vârstă.

Indiferent de confesiune, credincioșii lugojeni s-au dovedit a fi foarte atenți la regulile impuse la trecerea de la stare de urgență, la cea de alertă.

redesteptare.ro Foto: Gabriel Brezeanu și Cristian Ghinea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *