Connect with us

Hi, what are you looking for?

Euro News

Franța intră în lockdown vineri, Germania, luni.

Mai multe țări europene pregătesc instituirea rapidă a unui nou lockdown, care va fi însă mai flexibil decât cel din primăvară, pentru a aduce sub control pandemia, fără a lovi în plin economia. Germania a făcut anunțul miercuri după-amiază, urmată de Franța, pe seară, iar Belgia analizează cea mai bună soluție. Irlanda și Țara Galilor au instituit deja un astfel de lockdown, iar în Cehia, el intră în vigoare la noapte.

CITEȘTE ȘI: Reguli noi privind testarea și internarea pacienților cu Covid-19

Valul doi al pandemiei de COVID din Europa a ajuns în punctul în care nu mai poate fi controlat, numărul de cazuri explodând în mai multe țări, printre care Franța, Cehia, Olanda, Belgia, Slovenia sau Luxemburg. Medicii din aceste țări au anunțat că spitalele sunt suprasolicitate, iar capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă se apropie de limită. În Belgia, situația este atât de dramatică, încât cadrele medicale infectate, dar asimptomatice au primit acordul pentru a-și continua activitatea.

Ghete si Bocanti Barbati - Magazin BIG MagAutoritățile europene încearcă acum să instituie un lockdown cât mai flexibil, în speranța că vor controla epidemia. Irlanda și Țara Galilor au făcut deja acest pas. Oficialii europeni speră că flexibilitatea va oferi o gură de oxigen economiei deja greu încercate și în același timp îi va menaja pe cetățenii obosiți de măsurile restrictive. În Italia sau Polonia, dar și în Marea Britanie, mai multe manifestații au avut deja loc împotriva noului val de restricții.

Germania – un lockdown ușor

În Germania, o întâlnire a cancelarului Angela Merkel cu liderii landurilor a stabilit instituirea unui nou lockdown național timp de o lună, începând de luni, 2 noiembrie, a dezvăluit miercuri seară tabloidul Bild.

Angela Merkel a confirmat ulterior decizia și forma restricțiilor. Va fi un lockdown ”ușor”, mai blând decât cel din primăvară, care a închis practic economia. Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, dar restaurantele și barurile se vor închide. Reuniunile publice vor fi interzise, iar călătoriile, descurajate. Teatrele, cinematografele, piscinele, sălile de fitness și saunele vor fi de asemenea închise. Și șederea în hoteluri va fi interzisă, cu unele excepții. Toți germanii care pot lucra de acasă sunt sfătuiți să o facă. Iar în public se vor putea întâlni maxim două familii, cu 10 persoane în total. ”Suntem într-o situație gravă” a avertizat Merkel, miercuri seară. ”Trebuie să acționăm acum pentru a evita o stare de urgență acută”, a subliniat cancelarul. Autoritățile au confirmat peste 14.000 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, iar cifrele arată că doar 25% din paturile de Terapie Intensivă din țară mai sunt disponibile.
Franța intră în lockdown vineri, la miezul nopții

Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară că ”suntem copleșiți de un al doilea val, care va fi mai mortal decât primul” și a precizat că, de vineri, Franța va intra în lockdown – la nivel național, nu doar zonal, cum se speculase. ”Dacă nu punem frână, spitalele noastre vor fi foarte repede copleșite. În acest context, responsabilitatea mea este de a proteja toți francezii. În ciuda controverselor, mi-o asum în această seară. Suntem una dintre țările din Europa care testează cel mai mult, dar trebuie să recunoaștem că suntem copleșiți de epidemie”, a adăugat președintele Franței.
libertatea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...