HRAMUL BISERICII UCRAINIENE

Biserica Ucraineană din Lugoj își va sărbători dumică hramul. Manifestarea va avea loc cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, care l-a delegat pentru acest eveniment pe episcopul Paisie Lugojeanul, care va lua parte la oficierea slujbei. Sărbătoarea are două dimensiuni, duminică împlinindu-se și 25 de ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Ucrainiene în Lugoj.

Ilie Albiciuc, protopop ucrainean de Lugoj:

În ultima duminică din iulie se întâmplă prăznuirea Sfântului Vladimir, cel ce a încreștinat Ucraina acum 1030 ani și celălalt hram de iarnă este cel care a fost român, Petru Movilă, dar a fost un propovăduitor al credinței ortodoxe în Ucraina și a devenit și Mitropolitul Kievului. Cu prilejul Hramului nostru se va marca și jubileul anului bisericesc al nostru, ucrainean, pentru că se împlinesc 25 de ani de la sfințirea bisericii noastre în 1993

 

Programul slujbelor va începe încă de sâmbătă seara de la ora 18 cu vecernia. Duminică de la ora 8 se va sluji Acatistul Sfântului Vladimir, urmând ca de la ora 9 să aibă loc întâmpinarea oaspeților, după care va avea loc Sfânta Liturghie care va fi oficiată atât în limba română, cât și în ucraineană.

Ilie Albiciuc, protopop ucrainean de Lugoj:

Ucrainienii din zonă, preoții din parohiile învecinate, care formează protopopiatul nostru vor veni cu procesiunile, cu fetele, cu icoanele și cu praporii ca să marchesze acest eveniment care le este lainimă ucrainienilor și nu numai, pentru că Vladimir nu este numai ucrainean. El este cunoscut în toată lumea

Reprezentanții Bisericii Ucrainiene așteaptă cât mai mulți credincioși de la cât mai multe etnii să ia parte la sărbătoarea de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *