ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA PROFESIONALĂ

Tinerii interesaţi să urmezeșcoala profesională  pot să înceapă să îşi pregătească dosarul. Două licee din Lugoj vor începe înscrierile. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” şi Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj unde încep înscrierile din 15 iunie.

Marcel Drăgan, director Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”:

În perioda 15-19 iunie au loc încrierile pe bază de fișă tip. Prima perioadă de înscrieri începe vineri, 15 iunie și se încheie în 5 iulie. Apoi va mai fi o perioadă de înscrieri, pentru cei care nu au situația clarificată în cursul verii, ci doar în sesiunea din august. Acea etapă va începe în 31 august și se va încheia în 7 septembrie. La învățământul profesional avem trei clase, învățământ profesional de trei ani, două dintre acestea sunt învățământ profesional de stat și una este învățământ profesional dual. La învățământ profesional de stat avem în domeniul mecanic, specializarea mecanic auto, o clasă cu 28 de locuri, în domeniul construcțiilor, specializarea zidar- pietrar- tencuitor, 28 de locuri. De asemenea, la învățământ dual avem o clasă în domeniul mecanic, calificarea tehnician mecanic pentru utilaje și instalații în industrile- 28 de locuri.

 La calificările la care vor fi solicitări mai multe decât cele 28 de locuri disponibile, se va organiza o probă suplimentară de admitere, după o tematică prestabilită. La sfârșitul perioadei de afișare a rezultatelor la această probă suplimentară, Inspectoratul Școlar va afișa listele cu toți candidații care au fost declarați admiși pentru fiecare clasă. Pe baza acestor liste, elevii își vor depune dosarele de înscriere. Și la Colegiul Tehnic Valeriu Braniște încep de vineri înscrierile la școala profesională. Colegiul pune la dispoziția elevilor trei calificări profesionale, fiecare clasă având câte 28 de locuri.

Silvia Pop, director adjunct Colegiul Tehnic Valeriu Braniște”:

Vineri, luni și marți elevii trebuie să se prezinte la secretariatul școlii cu fișa eliberată de la școala gimnazială pe care au absolvit-o. Aici la noi la secretariat ei vor completa codurile pentru calificările profesionale pentru care optează. Școala noastră le oferă trei calificări profesionale: în domeniul tursim și alimentație- cofetar- patiser, tot în domeniul turism și alimentație- ospătar, chelner, vânzător și în domeniul industrie textilă și pielărie- confecționări produse textile.

 Domeniul industrie textilă și pielărie are clasa pe învățământ dual, adică elevii vor primi de la cei doi agenți economici implicați în pregătirea lor 200 de lei în plus față de bursa pe care o primesc toți elevii care se vor înscrie la școala profesională, în cuantum tot de 200 de lei. Astfel, conducerea celor două licee lugojene care se bazează pe învățământul profesional îi îndeamnă pe elevi să nu privească școala profesională ca pe o pedeapsă, deoarece meseria este brățară de aur, iar agenții economici din oraș au nevoie de forță de muncă calificată. Tinerii care doresc să primească mai multe informaţii se pot adresa secretariatelor şcolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *