ÎNCEPE PROMOVAREA ”DELTEI BANATULUI”

Autoritățile timișene au început să facă primii pași pentru promovarea turistică a mlaștinilor de la Satchinez, supranumite și Delta Banatului. Arealul a devenit arie protejată în 1942, aici avându-și casa aproximativ 150 de specii de păsări, majoritatea protejate. Rezervaţia ornitologică „Mlaştinile Satchinez” se află la 28 de kilometri de Timişoara și a fost mai mereu un loc ţinut departe de ochii turiştilor, de ea fiind interesaţi, în general, specialiştii.  În ultimele luni însă, mlaştinile au intrat în atenţia oficialităţilor locale şi judeţene, care doresc să le scoată la lumină.

Florin Cheaua, primarul comunei Satchinez (UNPR):

Este o adevărată oază de liniște, de frumusețe, în care vin păsările, acolo cuibăresc, sunt păsări rare, ceea ce se vede doar în Delta Dunării, că de aia e și considerată Delta Banatului. În sprijinul acestei promovări turistice, noi am demarat ca și autorități locale și am reușit finalizarea acestui centru de promovare turistică care a fost dat în folosință în anul 2016 și are ca angajați doi ghizi turistici. Deci fiecare om care dorește să viziteze această rezervație poate să ia legătura cu cei de la primărie și aici tot timpul sunt la dispoziția lor doi ghizi turistici

În promovarea ”Deltei Banatului” s-a implicat și Asociaţia Pentru Promovarea Turismului Timiş, care a montat în Satchinez un panou de informare ce indică şi drumul spre rezervaţie, dar a depus şi un proiect transfrontalier cu Serbia, de amenajare a zonei.

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş (PSD):

Este un obiectiv turistic foarte important și ADPT a făcut un prim pas. În primul rând un material de promovare prin acest panou, dar acesta este doar începutul. Asociația, împreună cu partenerii din Serbia au câștigat un proiect pe fonduri europene și vor promova acest obiectiv prin foișoare, prin observatoare puse în zonă, prin atragerea de turiști în zona localității Satchinez

Printre speciile de păsări de la Satchinez se află egreta mică, egreta mare, piciorongul, stârcul pitic sau stârcul cenuşiu. Decizia de a cere ca aria să fie protejată a fost luată după ce tot mai multe egrete au început să fie vânate, penele lor fiind folosite la ornarea pălăriilor de damă. Cel care a pus sub protecție această zonă în urmă cu 76 de ani este marele savant bănățean Dionisie Linția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *