ISTORIA EVREILOR, EXPUSĂ LA TIMIȘOARA

La Timișoara s-a desfășurat duminică prima ediție a festivalului evreiesc Shalom Ierusalim. Toți cei care au trecut prin Parcul Botanic s-au bucurat de ritmurile muzicii evreiești, au dansat și au gustat preparate deosebite din gastronomia israeliana. Într-o atmosferă destinsă, vizitatorii au putut lua parte la conferințe și concerte, au stat de vorbă cu rabinul și au aflat mai multe despre istoria și cultura poporului evreu, dar și despre istoria comunității evreiești din Timișoara.

Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara:

A fost o încercare de a aduce oamenii mai aproape de cultura și civilizația evreiască, de a transforma parcul Botanic într-un mini Ierusalim și ne bucurăm că oamenii chiar au venit cu inima deschisă, într-un număr foarte, foarte mare. Oameni care chiar iubesc cultura și deschiderea sunt alături de noi

În cadrul festivalului, a fost amenajat un spatiu dedicat copiilor, dar și standuri de la care timișorenii au putut cumpara suveniruri aduse din Israel sau au putut degusta mâncăruri tradiționale evreiești.

Avem trei sărbători reprezentate aici. Una cu must și fructe de toamnă, care se numește sukot. Acestea se numesc humantaschen și se consumă de sărbătoarea de Purim care cade în perioada de primăvară și mai avem sufganiyot, adică gogoși umplute cu gem sau simple și care se consumă de hanukah

Organizatorii festivalului evreiesc de la Timișoara au amplasat în parcul Botanic și o reproducere a Zidului Plângerii, unde oamenii au putut lasa biletele cu dorințele lor, care vor fi duse la Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *