Italia cere UE folosirea întregului fond de salvare pentru zona euro

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut vineri Uniunii Europene să utilizeze ”întreaga forţă” a fondurilor sale de salvare a zonei euro în faţa crizei ”fără precedent” cauzată de noul coronavirus, informează France Presse, potrivit agerpres.

Şeful executivului de la Roma a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară ”care nu poate rezolva singură toate problemele”, ci să recurgă la politica bugetară.

”Este urgenţă”, a afirmat Conte într-un interviu publicat vineri de Financial Times.

”Calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondurilor de salvare (Mecanismul European de Stabilizare – MES) pentru toate statele membre pentru a le ajuta să lupte contra consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să fie responsabil pentru maniera în care sunt cheltuite resursele”, a adăugat el.

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012 în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde euro, MES furnizează credite ţărilor în dificultate. În schimb, statele – cum a fost cazul Greciei – trebuie să pună în practică reforme.

În situaţia prezentă, MES ar putea debloca credite pentru unele ţări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia.

Peste 240.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în întreaga lume şi, având în vedere ritmul zilnic al deceselor înregistrate, numărul morţilor va depăşi în curând pragul de 10.000, notează AFP, care aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a calificat noul coronavirus drept „duşman al umanităţii”. Italia a consemnat până în prezent peste 3.400 de decese cauzate de COVID-19.

Banca Centrală Europeană, care a anunţat un plan de urgenţă în valoare de 750 de miliarde euro, a avertizat deja că economia europeană ”se va contracta considerabil”.

sursa: blacknews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *