Connect with us

Hi, what are you looking for?

Stiri

VIDEO – La Timișoara s-a desfășurat prima conferință dedicată antreprenorilor și tinerilor care doresc să înceapă o afacere

Sâmbătă, 19 iunie Hotelul Timișoara a avut loc Conferința „Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria, brățară de aur”, organizată, în condiții excepționale, cu respectarea tuturor normelor in vigoare pe timp de pandemie, de eurodeputata umanistă Maria Grapini, cu sprijinul colegilor de la PPU-sl Timiș.

Invitați speciali au fost prof.univ.ing.dr.ec.Marian Mocan – decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi a Universității Politehnica Timișoara, dr. Adrian Pășcuță – directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Timiș, ing.Ioan Urda, specialist pe securitatea muncii în silvicultură, președintele PPU-sl Timiș, Adrian Onica, șeful Biroului pentru piața muncii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Stana Stoianov, director al Departamentului Relații Economice cu Mediul de Afaceri a Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, precum și reprezentanți ai ITM Timiș, ai mediului academic, antreprenori etc.

De menționat, prezența la întâlnire a doamnei Emanuela Santamaria, antreprenor, care a povestit auditoriului cum a pornit și unde se află în acest moment propria afacere, un exemplu că și în România pot lua ființă afaceri de succes.

Prof.univ.dr. Marian Mocan a încercat să explice ce înseamnă antreprenoriatul, antreprenorul și de ce românii nu își deschid afaceri. Printre concluzii, pe lângă lipsa curajului de necunoscut și o anumită nesiguranță într-o relație corectă antreprenor-instituții ale statului, în special cele fiscale, chiar dacă, spunea Marian Mocan, România este printre statele din UE cu cea mai redusă fiscalitate.

publi vest anunturi gartuiteReplica doamnei Maria Grapini nu a întârziat să apară, aceasta spunând că nu trebuie să uităm nici faptul că, din păcate România se află pe primul loc în UE, în ceea ce privește costul pe forța de muncă.

În finalul intervenției sale, prof.univ.dr.Marian Mocan a spus: ,,Identifică o oportunitate, fă-ți un plan de afaceri, cu alternative, vezi ce bani și de ce posibilități financiare dispui și dacă ești dispus să-ți asumi un risc, mergi înainte și puneți în practică planul,,.

În cuvântul său, europarlamentarul umanist Maria Grapini, organizator și moderator al conferinței și-a exprimat satisfacția că a reușit organizarea la Timișoara a acestui prim eveniment, ca un sprijin pentru acei tineri, care n-au încă curajul de a porni o afacere dar și pentru antreprenorii, la început de drum, care au nevoie de o consultanță în acest domeniu și este mulțumită că a reușit să pună la aceeași masa și instituțiile statului cu rol în sprijinirea și consultanța antreprenorială.

Maria Grapini a mulțumit domnului Ioan Urda, președintele PPU-sl Timiș și colegilor de la cabinetul de europarlamentar de la Bruxelles dar și din Timișoara, care au contribuit la organizarea evenimentului.

,,Voi continua aceste întâlniri în toată țara print-o caravană,, a spus Maria Grapini pentru că este foarte important să dăm un mesaj de încredere tinerilor că pot să-și ia soarta în propriile mâini, devenind antreprenori de succes și a asigurat că oricine dorește se poate adresa domniei sale sau filialelor locale ale PPU-sl, pentru a primi consultanță și sprijin în acest demers antreprenorial.

,, Împreună, prin solidaritate, prin unitate putem să depășim obstacolele grele. Totul trebuie gândit în context european, fiindcă noi nu putem să fim desprinși de Uniunea Europeană unde ne aflăm și unde sunt anumite reguli“, a concluzionat eurodeputata Maria Grapini.

În cuvântul său, dr.Adrian Pășcuță, a făcut o prezentare a Agenției pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, Atragerea de Investiții și Promovare a EXportului Timiș, precum și a oportunităților legate de programe ce vin în sprijinul celor care vor sau au deja o afacere.

Doamna Stana Stoianov, director al Departamentului de Relații Economice cu Mediul de Afaceri a CCIAT a prezentat programele ce s-au desfășurat și cele care se află în derulare la Camera de Comerț Timiș, programe ce se adresează tocmai celor care vor să înceapă sau derulează afaceri.

Ioan Urda, președintele filialei Timiș a PPU-sl și specialist pe securitatea muncii în silvicultură, a adus în atenția auditoriului importanța desfășurării unei activități antreprenoriale, a unei afaceri, în condiții de deplină siguranță cu respectarea în tocmai a legislației muncii în acest domeniu. Nu în ultimul rând Ioan Urda s-a referit la profesionismul celor care lucrează și răspund în companii de securitatea muncii, condiție esențială pentru o activitate corespunzătoare și fără evenimente ce pot pune în pericol sănătatea și viața lucrătorilor din companii.

Adrian Onica, șeful Biroului pentru piața muncii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș a făcut o succintă prezentare a instituției pe care o reprezintă, scoțând în evidență mijloacele prin care aceasta se implică în piața muncii, spijinind atât antreprenorii în căutarea forței de muncă cât și persoanele în șomaj sau fără un serviciu.

De remarcat că fiecare participant la conferință a primit cadou, ce-a de-a 9 carte scrisă de Maria Grapini, intitulată, Percepție versus realitate, cu un cuvânt înainte de Adrian Dinu Rachieru.

Cei aproape 100 de participanți prezenți la conferință, număr maxim pe care organizatorii l-au acceptat, avînd în vedere reglementările în vigoare privind organizarea unor astfel de evenimente, în spații închise, în timp de pandemie, au primit câte un chestionar cu 8 măsuri pe care ar trebui să le ia urgent guvernul României, cu rugăminte ca fiecare să nominalizeze 3 măsuri de maximă urgență.

Rezultatele au fost următoarele:

Pe locul întâi-Sprijin prin măsuri financiare pentru IMM-uri

Pe locul doi:-Acordarea de asistență financiară și subvenții agricultorilor

Locul trei:-Eliminarea evaziunii fiscale

Au urmat: – Mărirea pensiilor, mărirea alocațiilor, scăderea costurilor pe forța de muncă, măsuri de susținere a turismului și creșterea protecției consumatorului față de produsele contrafăcute.

Aceste rezultate vor fi înaintate instituțiilor abilitate, de la nivel guvernamental pentru ca acestea să ia la cunoștiință, care sunt prioritățile românilor în această perioadă, urmând decizii, în cunoștiință de cauză.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stirile TEN TV

Ferma Pomicolă Pohalma, din Lugoj, ce aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara, se pregătește să...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...