Lege ! Poate intra în apartamentul tău fără acordul proprietarului

Vești cutremurătoare pentru românii care locuiesc la bloc. Se pare că o persoană are dreptul de a intra într-un apartament sau o garsoniera, cu sau fără acordul proprietarului în cazul în care apar anumite situații.

Este vorba despre reprezentanții asociației de proprietari, cum ar fi președintele de bloc. Pe baza unui preaviz motiv într-o anumită situația, acesta poate intra într-un apartament fără acordul proprietarului.

Se pare că cei care nu sunt de acord cu accesul membrilor asociației în propria locuință nu scapă atât de ușor. Aceștia riscă amenzi de până la 3000 de lei.

Legea nu este foarte veche. Este vorba despre Legea nr. 190/2018, adică actuala lege a asociațiilor de proprietari, care prevede că proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Accesul în locuință se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență).

Cine mai poate intra în apartament?

Potrivit legii însă, președintele de bloc nu este singurul care are dreptul să intre în apartament fără acordul proprietarului. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot intra și ei într-o locuință, în cazul în care au loc situațiile enumerate.

Rochii ELEGANTEUn lucru foarte important de știut este că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menționate mai sus poate aduce prejudicii celorlalți locatari, pagube pentru care va răspunde civil și penal.

Mai exact, conform Legii nr. 190/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuință pentru lucrări de construcții și reparații sau în situații de urgență pot fi amendați cu sume între 500 și 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliția Locală, primari sau împuterniciții lor.

De cealaltă parte, însă, proprietarii care permit accesul în locuințele proprii și, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații, scrie avocatnet.ro.

De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *