MAI: 318 sesizări referitoare la posibile infracţiuni electorale

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a susținut o declaraţie de presă cu privirea la desfăşurării alegerilor locale de sâmbătă, 27 septembrie 2020.

Potrivit declarațiilor, până la amiază nu s-au produs evenimente deosebit de grave în ceea ce privește procesul electoral, însă au avut loc 318 sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dintre care 119 nu s-au confirmat. Până acum, 111 sesizări se află în curs de cercetare.

În total, au fost aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cele mai frecvente sancțiuni au fost aplicate pentru continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, au fost depistate și 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot.

În județul Timiș, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcția de primar, dintre care unul avea deja aplicată ștampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.În Măgurele, judeţul Ilfov, un bărbat a fost arestat după ce a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

2 candidaţi s-au luat la băteie în fața unei secţii de votare din Moldova Nouă. Aceștia s-au ales cu dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

Un candidat din Târgu Secuiesc a fost amendat cu 1.800 lei din cauza faptului că a refuzat să poarte mască de protecţie în secţia de votare în timp ce îşi exercita dreptul la vot.

În Constanța un bărbat a plecat acasă cu ştampila de vot. Autoritățile au deschis un un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

În Bucureşti a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, rulau clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei. 

131 de persoane private de liberatate au votat la nivelul întregii țări

MAI a asigurat și dreptul la vot al  persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv, care îndeplinesc condiţiile legale şi care şi-au exprimat intenţia de a vota în termen legal. Până la ora 14.00, au votat 131 de persoane reţinute sau arestate.

25 de persoane au avut nevoie de asistență medicală în timpul procesului de vot

În Capitală şi în 18 judeţe au fost înregistrate şi 25 de incidente medicale în timpul procesului de vot, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de ameţeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leşinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la faţa locului de la echipajele SMURD.

b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *