Medicii români fac un studiu inedit despre coronavirus

Medicii de la Colentina au făcut un studiu inedit legat de pacienţii Covid-19 cu forme grave. Aceştia au reuşit să stabilească o legătură între evoluţia negativă a bolii şi nivelul proteinei S. Șeful șecției de medicină internă II, profesorul dr.Cristian Băicuş, a vorbit la Antena 3 despre rezultatele studiului.

„A fost ideea colegului meu pneumolog care m-a sunat și mi-a zis că i se par trombozele mult prea importante și a căutat niște cauze. Am recrutat 91 de pacienți și am arătat că proteina S e scăzută la acești pacienți. Încercăm să rechemăm din cei 91 cât mai mulți să le dozăm din nou proteina S.

Deocamdată am reușit să dovedim că cu cât au simptome mai grave cu atât au proteina mai scazută, întrebarea e dacă scade din cauza infecției sau e invers poate din cauza asta se produc trombozele. Asta vrem să arătăm. Neavând un nivel bazal, vom incerca să îi convingem să vină la spital să le dozăm din nou proteina, dacă e normală însemnă că a fost scăzută din cauza bolii, dacă e în continuare scăzută însemnă că proteina S a fost scăzută congenital și putem să știm care pacienți sunt la risc mai mare.

Am avut si eu Covid, minim simptomatic. Am avut o raceala uzuala. Anticorpii mi-au scăzut după vreo 3-4 luni”, a spus șeful șecției de medicină internă II, Cristian Băicuş la Antena 3.

sursa: stiripesurse.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *