Modificările la Codul Penal au trecut de Senat

Comisia special pentru legile justiţiei a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul va fi votat marţi, în plenul Senatului, prim for sesizat pentru iniţiativa legislativă. Comisia a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracţional organizat. Tot luni, Comisia Iordache a eliminat complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public şi a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

La explicarea votului Senatului pe proiectul Codului penal, senatoarea PNL, Iulia Scântei, a acuzat că PSD doar apără înalţii demnitari de puşcărie. În replică, Şerban Nicolae a spus că ar trebuie să îi fie ruşine pentru cum au modificat legea în trecut, iar UDMR a anunţat că s-a abţinut de la vot.

“(…) Nu ca să apăraţi un funcţionar un înalt demnitar şi să i-aţi scos de la puşcărie, fără să plătească un leu pentru prejudiciile cauzate, printre care poate vă număraţi şi dumneavoastră”, a declarat senatoarea PNL, Iulia Scântei, la explicarea votului de marţi în plenul Senatului asupra proiectului care aduce modificări Codului penal.

De cealaltă parte, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a replicat că este o inepţie să explici în plen votul altor partide şi că liberalilor ar trebui să le fie ruşine pentru felul în care era reglementat înainte Codul penal, lucru care a dus la condamnări la CEDO ale României.

“O sesizare de procedură. Explicaţia votului altora este o inepţie în Parlamentul României şi în general. De aceea v-aş ruga să nu o mai faceţi, pentru că nu pricepeţi. Atacarea altor dispoziţii din Codul penal. Ar trebui să le explicaţi colegilor dumneavoastră cum e să faci puşcărie şi apoi să fii achitat. Propunerile făcute astăzi nu rezolvă nicio problemă personal a cuiva anume. Ele sunt applicate şi vor fi aplicat în toate dosarele. Ar trebuie să le fie ruşine tuturor care au făcut modificările Codului penal şi de procedură penală, ca să facă România să piardă la CEDO, să piardă bani. De aceea noi am procedat corect”, a afirmat Şerban Nicolae.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a explicat că parlamentarii Uniunii s-au abţinut la votul pe proiectul care aduce modificări Codului penal, deoarece au fost respinse amendamentele referitoare la abuzul în serviciu şi abrogarea neglijenţei în serviciu.

Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au dat vot pe amendamentele din Codul penal. Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse.

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *