Noi focare de pestă porcină africană, confirmate în Buzău şi Teleorman

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Buzău, în timp ce în alte localităţi autorităţile introduc porci santinelă în încercarea de a închide focarele de boală. De asemenea, prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată şi în Teleorman, probele fiind prelevate de la 3 porci morti aflați într-o exploatație nonprofesionala din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa.

Proprietarul animalului bolnav a fost cel care a semnalat situaţia veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe a DSVSA Buzău. Dat fiind că animalul bolnav se află într-o gospodărie situată la 4 case de un focar confirmat deja autorităţile au decis sacrificarea preventivă a porcului, trimiterea de probe biologice pentru analize şi evaluarea în vederea acordării de despăgubiri.

Totodată, au fost dezinfectate gospodăriile din jur pentru prevenirea virusului. În plus, oamenii din comuna Balta Albă au fost informaţi despre situaţie şi li s-a cerut să sesizeze imediat autorităţile în cazul apariţiei altor îmbolnăviri la suine, pentru limitarea răspândirii virusului şi acordarea de despăgubiri.

Pe de altă parte, DSVSA Buzău a introdus doi porci santinelă în exploataţia de la Puieşti, unde pe 6 septembrie a fost confirmat un focar de pestă, în judeţul Buzau, o măsură simulară fiind luată anterior şi în gospodării din Pănătău şi Lunca, unde de asemenea sunt active focare de pestă porcină africană.

Dacă aceşti porci santinelă vor supravieţui 45 de zile iar analizele ulterior vor fi negative, autorităţile vor declara închise focarele de pestă, măsurile vor fi ridicate iar oamenii vor putea creşte din nou porci.

În judeţul Buzău, focare de pestă porcină au fost confirmate în localităţile Puieşti, Balta Albă, Pănătău şi Lunca, în toate cazurile autorităţile luînd decizia sacrificării punctuale a animalelor bolnave ori din gospodăriile afectate, nu sacrificarea în masă a porcilor, aşa cum s-a intamplat, de pildă, la Brăila, unde au fost ucişi circa 200 de mii de porci.

Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, in data de 28.10.2018, probele fiind prelevate de la 3 porci morti aflați intr-o exploatație nonprofesionala din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa. În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

A fost dispusă eliminarea celorlalte porcine din gospodărie (10 capete), s-au prelevat probe de la acestea și s-a realizat ecarisarea carcaselor.

Până în prezent, virusul pestei porcine a fost confirmat în 16 judeţe.

sursa: romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *