Noi suspiciuni de pestă porcină în Timiș! Polițiștii sunt pe urmele celor care au adus boala

Pesta porcină a fost confirmată în gospodăria unui locuitor din Belinț, însă există suspiciunea că ar exista și în alte locuri din județ. La Belinț, opt porci au murit și șapte au fost uciși după confirmarea infecției cu pesta porcină africană. Sunt suspiciuni că ar avea pestă porcină și în cazul unor porci din Bârna și din Beba Veche, cazuri în care analizele au fost trimise la laborator. Polițiștii fac cercetări și au intrat pe traseul pestei.

Se pare că porcii infectați au fost aduși de la Bihor în Arad, și au fost vânduți la Giroc sau direct din Arad în alte zone din Timiș. Polițiștii fac cercetări, iar persoanele implicate s-ar putea alege cu dosare penale și cu ani de pușcărie.

„Cauza apariției pestei porcine a survenit în urma unui comerț ilicit efectuat de mai multe persoane din comuna Giroc, care acum se află în cercetarea poliției. A fost deschis un dosar penal”, a spus subprefectul de Timiș Daniel Franțescu. Este interzisă cumpărarea de porci, chiar și cu avizul medicilor veterinari, din Belinț și Chizătău, dar și în alte 19 localități aflate pe o rază de 13 kilometri în jurul acestor comune.

„Avem probe în lucru luate de la populații de porci cu aceeași origine. La Bârna e foarte posibil să se declare suspiciune și ulterior confirmare. Am recoltat probe de sânge de la Beba Veche. S-au luat probe și de la Lovrin, de la niște purcei care nu au legătură cu filiera aceasta, dar trebuie să-i verificăm, la Diniaș. Acolo unde avem niște dubii procedăm pe lângă inspecția propriu-zisă și la recoltarea de probe biologice. ”, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

Ministrul Agriculturii Petre Daea ar putea veni în Timiș pentru a vedea situația la fața locului.

sursa: debanat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *