“NOILE PATRII”, EXPOZȚIE LA FUSION OF ARTS

Asociația Fusion of Arts din Lugoj a organizat ieri expoziția „Noile Patrii”. Aceasta este prezentată în colaborare cu Centrul de Studii de Dezvoltare PRISMA, în contextul proiectului european „FAIDRA. Separarea familiei prin imigrare – Dramatizarea Istoriei Anecdotice a Europei”. Proiectul FAIDRA se referă la povestirile și mărturiile personale ale familiilor europene obișnuite care au experimentat imigrația în diferite circumstanțe și perioade ale istoriei recente a țării lor. Aceste povești devin „materia primă” pentru un spectacol, în genul teatrului documentar. Expoziția exprimă, printre altele, gândurile și sentimentele celor plecați într-o țară străină și modul în care aceștia reușesc să se adapteze.

Rosana Căpraru, președinte FOA:

Este o expoziție diferită pentru că o să observați sunt foarte multe citate. Observăm tablouri, observăm povești de viață, pentru că fiecare om are povestea lui. Din acest proiect fac parte mai multe asociații și teatre din Europa. Suntem parteneri cu Grecia, Italia, Suedia, Bulgaria, Polonia. Din România suntem singurii. Cei care au scris proiectul sunt grecii și au gândit această expoziție, au luat interviuri, iar partea noastră este să povestim despre poveștile noastre. Avem povești despre oameni plecați dincolo, iar România se confruntă cu o dramă foarte mare. Avem peste 4 milioane de români plecați din țară și peste 200 de mii de copii rămași acasă în grija bunicilor, familiilor sau a unor persoane străine.

Alexandru, coordonator proiect:

În cadrul expoziției de astăzi avem la dispoziție și un joc care este disponibil pe o platformă. Vizitatorii noștri pot să scaneze un cod, să intre pe telefon și acolo vor avea un joc bazat pe expoziție. O valiză în care ar trebui să pună mai multe lucruri, ce ar lua de acasă: fotografii, haine, ce ar lua și ce ar rămâne acasă.

 

România traiește o dramă, de la cea a părinților plecați să muncească peste hotare până la drama copiilor rămași acasă în grija bunicilor, rudelor sau a unor străini, iar conform organizatorilor expoziției, aceste povești trebuie spuse pentru că se poate învăța din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *