O NOUĂ EXPOZIȚIE LA MUZEU

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj invită iubitorii de cultură la o nouă expoziție inedită. Sub titlul „100 de năfrămuțe la centenară”, expoziţia va fi vernisată joi, la ora 17.00. Evenimentul face parte dintr-un proiect naţional, care se desfăşoară în judeţele Timiş, Cluj, Maramureş, Galaţi, Mureş şi Dolj. Replicile năfrămuțelor expuse sunt cusute de elevele care învață în clasele de industrie textilă și pielărie la Colegiului Tehnic „Valeriu Braniste” din Lugoj.

Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie:

Titlul expoziției, “100 de năfrumuțe” se leagă de năfrămuța sau de batistuța pe care tinerele fete o dădeau feciorilor necăsătoriți ce plecau pe front în Primul Război Mondial, pentru a le purta noroc și a-i feri de nenorociri. Tinerii soldați păstrau cu mare grijă în cuferele de pe front aceste năfrămuțe și există mărturii conform cărora asupra soldaților decedați în Primul Război Mondial au fost descoperite asemenea năfrămuțe cusute fie cu motive fitomorfe, fie cu motive geometrice sau cu monograma băiatului iubit. Replicile acestor năfrămuțe pe care le vedeți expuse în vitrinele expoziției noastre au fost realizate de elevele Colegiului Tehnic “Valeriu Braniște” din Lugoj și profit de această ocazie pentru a mulțumi profesorilor coordonatori

Pe lângă năfrămuţe, la expozitia prilejuită și de Ziua Iei, vor mai fi expuse şi costume populare, vechi de peste un secol, purtate de ţăranii din Banat la marea sărbătoare naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, aşa cum demonstrează fotografiile de epocă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *