OASPEȚI DE SEAMĂ LA RUGĂ

La Lugoj au început în această dimineață manifestarile dedicate Rugii Lugojene. Ca în fiecare an, cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, delegațiile din șase orașe înfrățite cu Lugojul au fost primite în Sala de Consiliu a Primăriei și un reprezentant al fiecăriei delegații a susținut un discurs despre modul în care se desfășoară colaborarea cu orașul de pe Timiș și cum aceasta trebuie să continue. Cele șase delegații au cuprins în total 25 de persoane. De la Jena, a fost prezent chiar primarul Thomas Nitzsche.

Thomas Nitzsche- primar Jena

Este a doua oară când sunt la Lugoj. Mă bucur foarte mult să văd cât a crescut și cât s-a dezvoltat orașul în acest an. Există relații foarte multe, în mai multe domenii între cele două orașe. Anul acesta am participat la întâlnirea Corporației Meseriașilor, am vizitat o școală și am fost la Clubul Copiilor să vedem dacă și în această direcție se poate dezvolta ceva. Parteneriatul cu orașul Lugoj este unul intens, pe care îl cultivăm cel mai atent, cu toate că orașul Jena are multe alte parteneriate cu orașe din diferite țări.

Orașul Szekszard l-a avut ca șef al delegației pe Laszlo Kovari, de la Mako consilierul Toldi Janos a susținut o alocuțiune, de la Veliko Gradiște- viceprimarul Sladjan Markovic, iar de la  Kriva Palanka a fost prezenta în delegație Izabela Pavlovskova, președinte al consiliului municipal. Delegația de la Nisporeni l-a avut în frunte pe Grigore Robu, primarul localității, care este foarte apropiat de Lugoj prin prisma faptului că aici a urmat facultatea.

Grigore Robu- primar Nisporeni

Când zic revenirea mea la Lugoj, zic că am venit de acasă tot acasă. Desigur că Lugojul este un oraș apropiat de mine, de sufletul meu, pentru că aici am crescut spiritual, aici mi-am făcut mulți prieteni care și azi mi-au rămas prieteni. Cel mai important este că aici mereu suntem primiți cu căldură. Continuăm o relație de prietenie de peste 20 de ani, prin tânăra generație, prin relațiile pe care le avem noi, delegația din Nisporeni cu cu cea din Lugoj și sperăm ca și pe viitor această tradiție frumoasă să continue. Oamenii se deosebesc prin faptele pe care le lasă în urma lor, iar noi sperăm să lăsăm în urma noastră o relație frumoasă, o colaborare bună, iar rodul acestei colaborări sunt tinerii care studiază și acum în Lugoj și să lăsăm lucruri frumoase în urma noastră, deoarece asta ne caracterizează.

La reuniune au fost prezenți Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș și bineînțeles primarul Lugoj, Francisc Boldea.

Călin Dobra- președintele CJT

Zi de mare sărbătoare creștinească, zi importantă pentru toți, dar în mod special pentru lugojeni, care sărbătoresc azi Ruga Lugojeană. Festivitățile au început de câteva zile, prin Festivalul Internațional de Folclor, unde sunt ansambluri participante din foarte multe țări și nu pot decât să felicit ansambul din Lugoj pentru această bună organizare, pe Puiu Munteanu, pe care îl știm cu toții, pentru implicare. Astăzi am participat la ședința festivă a Consiliului Local, alături de  domnul primar Francisc Boldea și alături de delegațiile străine înfrățite cu Lugojul. Am profitat de ocazie să le urez drum bun și în județul Timiș. Este o zi de mare sărbătoare, este o zi frumoasă pentru lugojeni. Mă bucur foarte mult că ajută și vremea și sper lugojenii să fie prezenți și după masă la aceste manifestări ale lor, pentru că până la urmă e sărbătoarea lugojenilor.

Francisc Boldea- primarul Lugojului (PSD)

Suntem foarte bucuroși în această dimineață de Sfânta Maria, în care e prezentă delegația de la Jena, de la Mako, de la Szekszard, de la Kriva Palanka, de la Veliko Gradiște, de la Nisporeni. Sunt cu toții prezenți aici. De aici vom merge să ne întâlnim cu ansamblurile folclorice, apoi la biserică, într-un cuvânt păstrăm tradiția rugii cu sfințenie.

După primirea în sala de ședințe, oaspeții au fost invitați în fața primăriei, unde membrii ansamblurilor folclorice au susținut momente artistice.  După momentul artistic, oaspeții au participat la Slujba de Liturghie, iar la final la înconjurarea lăcașului de cult cu steagul breslelor meseriașilor.

Programul manifestărilor dedicate Rugii Lugojene continuă de la această oră în Piața Victoriei, unde au loc spectacole de muzică popular, iar pe platoul Casei de Cultură vor susține spectacole trupele Box Office, DJ Project și Voltaj. Ruga Lugojeană se va încheia cu un foc de artificii la miezul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *