Platforma Declic: ONU a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august şi cere explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici, anunţă comunitatea Declic.

Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului, potrivit sursei citate.

„Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici.”, a declarat Antoniu Bumb, de la Declic, potrivit unui comunicat de presă remis marţi MEDIAFAX.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, este somat, potrivit Declic, de ONU să răspundă acuzaţiilor şi i se cer informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei. ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor.”

Declic, o platformă românească de campaigning online, a anunţat că a trimis, la finalul lunii octombrie 2018, un raport, realizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, care prezintă, potrivit acestora, dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, reprezentând şi un semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiei civile paşnice.

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *