PORȚI DESCHISE LA DEPONEUL ECOLOGIC – 20 NOIEMBRIE 2015

Acţiunea de informare a populaţiei cu privire la beneficiile proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Timiș” derulat de Consiliul Judeţean cu sprijinul Uniunii Europene a continuat astăzi în localitatea Ghizela. Ieri, lugojenii au putut afla de la organizatorii proiectului toate detaliile legate de reciclarea deșeurilor în cadrul a două întâlniri, la Colegiul Iulia Haşdeu şi Complexul de servicii pentru persoane vârstnice Sf. Nicolae, iar astăzi, toţi curioşii au putut vedea cu ochii lor cum se desfăşoară procesul de selecţie a deşeurilor direct de la deponeul Ghizela.
Delia Pîrşan, consilier protecţia mediului ADID Timiş:
În această zi ne aflăm la depozitul de deşeuri de la Ghizela deoarece este ziua porţilor deschise. Cu această ocazie toţi cetăţenii judeţului au posibilitatea de a vizita deponeul şi de a fi informaţii cu privire la proiectul Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş
În cadrul acțiunii „Ziua porților deschise” de la Ghizela, deponeul care serveşte întreg judeţul, persoanele interesate au putut afla informații despre procesul tehnologic a sortării deşeurilor, cum sunt tratate, sortate și depozitate acestea deșeurile, cu respectarea normelor de mediu conform obligațiilor asumate de România ca membră UE.
Delia Pîrşan, consilier protecţia mediului ADID Timiş:
Acest deponeu deserveşte întreg judeţul Timiş care a fost împărţit în 5 zone. Zona 0 care este deservită de depozitul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela iar celelalte 4 zone unde s-au construit 3 centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget şi staţia de transfer de la Timişoara. Aceste deşeuri sunt preluate de la operatorii de salubrizare de la populaţie, sunt duse la centrele de colectare, respectiv staţia de transfer de la Timişoara şi aduse aici la Ghizela
În cadrul staţiei de sortare de la Ghizela sunt sortate numai deşeurile de hârtie, carton, plastic şi metal. Deşeurile reciclabile sunt depozitate la sosire în zona de recepţie, după care sunt încărcate pe linia de sortare. După procesul de sortare, deşeurile reciclabile sunt ambalate şi depozitate în zona de expediţie. De aici, materialele sunt transportate la companiile de recuperare a reciclabilelor, iar restul deşeurilor neutilizabile se depozitează într-un spaţiu special amenajat. Anual, peste 16 mii de tone de deşeuri reciclabile din întreg judeţul sunt aduse la Ghizela pentru a fi procesate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *