Connect with us

Hi, what are you looking for?

Euro News

Președinta Comisiei Europene răspunde europarlamentarului Maria Grapini la solicitarea de sprijin pentru cetățenii afectați de inundații.

Intervenția fermă a europarlamentarului PPU (social-liberal), Maria Grapini, în sprijinul românilor afectați de inundații nu a rămas fără răspuns din partea Comisiei Europene.

Concret, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii deschise, adresată de eurodeputatul Grapini pe tema gravelor inundații care au lovit România.

Parfum de Dama de FirmaReamintim că europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis, la finele lunii iulie, o scrisoare deschisă Ursulei von der Leyen, prin intermediul căreia a solicitat, cât mai curând posibil, Comisiei Europene, ajutor financiar României, prin Fondul de solidaritate al UE.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în urma ploilor abundente, România s-a confruntat cu grave inundații care s-au soldat cu uriașe pagube materiale, persoane strămutate, locuințe, poduri și drumuri distruse, culturi agricole afectate, dar și pierderi de vieți omenești.

În răspunsul său, Ursula von der Leyen, a precizat că „acesta este un moment în care toți europenii trebuie să se unească și să îi ajute pe cei mai afectați”, Comisia Europeană fiind, în context, pregătită să sprijine autoritățile române în abordarea provocărilor și în repararea daunelor.

“Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un instrument de sprijinire a populației în caz de dezastre naturale, pentru refacerea infrastructurii esențiale, pentru operațiunile de curățare și pentru protejarea patrimoniului cultural. Odată ce asistența imediată pentru populație și răspunsul la inundații sunt sub control, autoritățile române ar trebui să evalueze daunele cauzate pentru a vedea dacă acestea depășesc pragurile relevante pentru o catastrofă majoră sau pentru o catastrofă regională. Aceasta este condiția esențială pentru a putea solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Autoritățile române au la dispoziție 12 săptămâni, de la data producerii catastrofei, pentru a solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene”, a punctat președinta Comisiei Europene, care a precizat că România dispune de numeroase posibilități de finanțare diferite pentru o reconstrucție durabilă.

Balsam detergent haine Magazin Big Mag

Potrivit Ursulei von der Leyen, autoritățile naționale pot mobiliza resursele existente din fondurile politicii de coeziune în cadrul programelor operaționale din cadrul financiar 2014-2020, pentru a finanța măsuri, și își pot finanța intervențiile viitoare cu finanțare pentru perioada de programare 2021-2027.

Pentru politica de coeziune, a mai menționat președinta Comisiei Europene, gestionarea riscului de dezastre este vitală din trei motive: autoritățile locale și regionale sunt primele care se confruntă cu impactul dezastrelor, reprezintă o investiție eficientă din punctul de vedere al costurilor în prevenirea pierderilor viitoare și contribuie la dezvoltarea durabilă.

“În concluzie, Comisia este pregătită să colaboreze cu autoritățile române și cu alte state membre afectate, pentru a permite mobilizarea rapidă a instrumentelor și fondurilor Uniunii Europene”, se mai arată în răspunsul înaltului oficial european adresat europarlamentarului Maria Grapini.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...