PRIMĂRIA A ALOCAT BANI PENTRU SPITAL

Consilul Local Lugoj s-a reunit ieri, de la ora 14, într-o ședință extraordinară care a  vizat rectificarea bugetului local pe 2019. Deși a durat doar 15 minute, ședința a fost una cu scântei și cu schimburi de replici între primarul Francisc Boldea și managerul spitalului, Erwin Floroni. În fond, întrunirea a vizat alocarea de fonduri Spitalului Municipal “Theodor Andrei”, care risca să rămână fără stocătorul de oxigen și accesorille acestuia, fără de care unitatea spitalicească nu mai putea funcționa. Primăria a alocat suma de 233 000 de mii de lei, nu fără ca Francisc Boldea să-și manifeste nemulțumirea față de “datoriile galopante” pe care le-a înregistrat spitalul în ultimii ani. 

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):

A fost necesară această ședință pentru a plăti niște datorii pe care spitalul le-a făcut și nu primăria. Acestea trebuiau să fie plătite în luna iulie. A fost aprobată de către Primărie suma de 233 000 de lei pe care spitalul nu a plătit-o. A doua oară le-am dat suma. Deci în loc de 400 000 de lei cât era pentru întreținere, de fapt le-am dat un milion până acum. Ultimii bani pe care le-am acordat ieri în ședință au fost din banii de salarii ale angajaților din instituțiile bugetare din oraș. N-am mai făcut acest lucru de 11 ani.  Din păcate conducerea spitalului nu înțelege că atunci când ai un buget de 100 de lei nu poți cheltui 130 de lei. Media galopantă de creștere a datoriilor pe care le face spitalul în ultimii doi ani nu s-a mai întâmplat niciodată. Au crescut de opt ori aceste datorii, la peste 90 de zile, întrucât spitalul, fără să se consulte cu nimeni a creat diferite contracte, având un grad de ocupare a paturilor de doar 60 %

Primarul Lugojului a menționat că aceasta va fi ultima rectificare pe întreținere pe care o face primăria pentru spital în acest an.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):

A doua problemă pe care o desprindem este că aceasta este ultima rectificare pe care o putem face la întreținere pentru spital. Instituția trebuie să-și gospodărească și să-și facă o organigramă care să se încadreze în bugetul primit. Sunt și penalități pe care Spitalul trebuie să le plătească ca ordonator de credite. Noi, bugetul l-am aprobat prin Consiliul Local, l-am predat la spital, iar acesta răspunde de modul în care este gestionat acest buget

Edilul-șef al Lugojului a menționat că nu doar spitalul, ci și CSM Lugoj a trecut prin această situație și că primăria nu poate să le plătească datoriile, ci instituțiile trebuie să-și redresesze situația. Altfel ar fi un ajutor de minimis ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *