Connect with us

Hi, what are you looking for?

Euro News

Propunerea Mariei Grapini, Europarlamentar umanist, referitoare la scăderea costului forței de muncă în România

Declarația europarlamentarului umanist, Maria Grapini referitoare la o recentă analiză comparativă între România și celelalte state member UE pe anumiți indicatori economici.

,,Am spus-o atunci cînd a fost cazul și știm bine că 3, 4 ani la rând,chiar 5, România a fost pe un trend crescător la creșterea economică însă cred că orice indicator trebuie luat în corelare cu alți indicatori…nu cu unul singur. A fost o creștere economică.Capitalizarea IMM-urilor nu a reușit însă, să se facă în mod constant, solid pentru că avem costuri, în anumite puncte, costurile cele mai mari din Uniunea Europeană. Și cel mai important pentru industria prelucrătoare, pentru industrie, în general este costul forței de muncă, pentru că aici, nu e ca în servicii, ai nevoie de mai multă forță de muncă în industrie și meseriile, profesiile sunt scumpe pentru că sunt în deficit și atunci industria prelucrătoare are costuri foarte mari.

Ei, costurile pe salarii, în România sunt cele mai mari, așa cum am spus din Uniunea Europeană și atunci trebuie găsite soluții, pentru că dacă pentru foarte multe puncte, de la materii prime, care să zicem sunt negociate de piața liberă nu poate interveni statul, unde poate interveni statul într-o economie liberă, evident la politica fiscală și politica taxelor și impozitelor pe muncă. Și atunci apreciez inițiativa care a apărut și este inițiativă parlamentară depusă în Parlament. Eu sper să și treacă, sper să fie și bine înțeleasă, inițiativa este susținută de partidele din opoziție, nu de toate dar pornită de la deputații umaniști, susținută de PSD. Eu sper să fie susținută și de celelalte partide din opoziție. Este o inițiativă care vrea să aducă forță de muncă pentru întreprinzători cu costuri mai mici.

Ce spune această inițiativă? Că, companiile cu o anumită cifră de afaceri să fie obligate să angajeze pensionari care sunt apți de muncă dar statul să le ofere o forță de muncă mai ieftină pentru că pentru cei care vin din pensie să se angajeze în companiile private, subliniez pentru că a fost discuția foarte mare de ce să aibă de la stat și salar și pensie, deci în companiile private, acești salariați, nu vor mai plăti pe salariul pe care-l primeșc nici o taxă, nici CAS, nici șomaj, nici sănătatea, absolut nici o taxă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că întreprinzătorul are o forță de muncă mai ieftină, pentru că dacă compară cu un angajat care nu este pensionar, acolo mai plătește odată statului valoarea salariului pe care îl ia în mână angajatul.

În felul acesta se rezolvă de fapt trei lucruri: deficitul de forță de muncă, costul forței de muncă, pentru că pe medie, orice companie are asemenea salariați cărora nu le mai plătești taxele pe salarii, total costuri pe forța de muncă în aceea companie va scădea și atunci în total cost pe produs vom avea o posibilitate de scădere a prețului pe produs. Pe de altă parte, cei cu venituri mici, pensionarii vor avea o posibilitate de câștig civilizat, a unui plus la salar și sigur în felul acesta avem o cheie prin care rezolvăm două părți: deficitul forței de muncă, costul forței de muncă și veniturile mici la pensionari.

Eu sper ca această lege să treacă, nu are nici o problemă de a fi împotriva Uniunii Europene, că de multe ori aud acest lucru, este de competența statului să stabilească taxe și impozite pe salarii, fiscalitate și toate celelalte și acest lucru ar permite, ar fi ca o gură de oxigen până când s-ar forma în școli profesionale meseriași și de ce nu, studii superioare dar pe anumite domenii care acum sunt deficitare. Și ingineria, în studiul pe care eu l-am făcut cu ajutorul specialiștilor s-a dovedit că partea de inginerie este deficitară în total pregătire superioară în România.,, a declarat Maria Grapini, europarlamentar umanist.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...