RECOMANDĂRI DE LA ISU ÎMPOTRIVA INCENDIILOR

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat” al judeţului Timiş atrage atenţia asupra măsurilor de siguranţă ce trebuie respectate pe toată perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase. Mai mult pompierii, transmit că în perioada următoare vor face controale de prevenire la operatorii economici cu specific agricol, precum și pe timpul perioadei de recoltare a cerealelor, în vederea informării preventive și verificarea modului de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor. De asemenea, în perioadele de caniculă, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor este interzisă, zona Lugoj – Făget fiind cunoscută drept una de risc, datorită incendiilor provocate de mâna omului.

sublocotenent Claudia Sandu,  purtător de cuvânt ISU:

Măsurile  de prevenire pe timpul recoltării cerealelor păioase sunt următoarele: izolarea lanurilor față de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară cu fâșii arate cu lățimea de minim 20 m. De asemenea este necesară marcarea cu indicatoare de interzicere și avertizare a suprafețelor de teren cultivate cu cereale păioase. Parcelarea suprafețelor mai mari de teren cultivate cu cereale păiase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafețe cultivate. De asemenea, se vor stabili și dota locurile pentru fumat amenajate premergător începerii recoltării. Este interzis fumatul pe utilajele și mașinilor agricole, când se execută recoltarea cerealelor. În perioada de recoltare a cerealelor aprinderea focurilor pentru arderea miriștilor și buruienilor este strict interzisă

Amenda pentru incendierea neautorizată de mirişti variază între 1.000 şi 2.500 de lei – sume adesea infime în raport cu pagubele produse de aceste incendii scăpate de sub control. Prefectura Timiş prin intermediul inspectorilor ISU, anunţă că va lua măsuri dure împotriva persoanelor care incendiază intenționat. Una dintre măsuri este oprirea subvenției APIA proprietarilor care sunt depistați că își “igienizează” terenul prin foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *