Restaurare de zeci de milioane de euro la Sarmizegetusa Regia

Cetatea dacică Sarmizegetursa Regia din Munții Orăștiei va fi restaurată complet și pusă în valoare printr-un proces de amploare. Institutul Național al Patrimoniului a prezentat un studiu prin care sunt propuse lucrări de intervenție și conservare a monumentului UNESCO, vechi de 2.000 de ani.

Lucrările ar putea costa zeci de milioane de euro şi s-ar putea întinde chiar şi pe 20 de ani. Cu toate acestea, transformările în timp ale sitului vor permite vizitatorilor să vadă din punct de vedere arhitectural cum arăta cetatea Sarmizegetusa Regia la momentele sale de glorie, în paralel cu salvarea şi conservarea unor vestigii istorice importante.

“În două cuvinte, e vorba de trecerea de la aspectul natural, organic, al unui sit pitoresc, inundat de natură, către imaginea unui sit arhitectural care este configurat geometric. Aşa a fost în antichitate. Or, dacă multe lucruri sunt pierdute definitiv prin felul în care s-a ruinat şi a dispărut situl, de-a lungul timpului, unele există încă şi pot fi recuperate. Şi anume, exact această geometrie a topografiei antice, faptul că templele erau aşezate pe terase sprijinite pe ziduri de mari dimensiuni, din piatră sau piatră combinată cu alte materiale. Suprafeţele erau bine definite şi acest aspect poate fi recuperat relativ uşor prin utilizarea mărturiilor arheologice şi a ruinelor care există încă pe sit”, a declarat directorul INP, Ştefan Bâlici.

Specialiştii au subliniat importanţa unor intervenţii de urgenţă în cetatea Sarmizegetusa Regia, unde anumite terase au fost afectate de alunecările de teren din această vară.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a comandat studiul de restaurare şi punere în valoare a monumentului UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *