Connect with us

Ce cauti astazi ?

Destinații

Rețetele tradiționale bănățene devin accesibile pe internet

Spațiul online a devenit locul în care tradițiile se regăsesc tot mai mult. Tradiții, povești sau bucate tradiționale devin ascesibile acum.

Pornind de la faptul că sunt tot mai puține gospodinele care știu să gătească după rețetarul tradițional bănățean, asociații, grupuri de acțiune locală sau chiar persoane fizice au început să tezaurizeze aceste rețete, care putem spune că fac parte din patrimoniul culinar bănățean. În acest fel își propun să îi încurajeze pe tineri să gătească tradițional.

Pijamale Femei Magazin BIG MagCea mai nouă tentativă aparține Grupului de Acțiune Locală Colinele Recaș, care a lansat recent pagina bucatarie.inbanat.ro. Președintele GAL, Cătălin Tiuch motivează acest demers prin nevoia de valorizare a tradițiilor, modelelor de viață și a multiculturalității Banatului.

“La Gal Colinele Recaș avem o preocupare specială pentru tot ce înseamnă tradiții, stil de viață și multiculturalitate în Banat, valori pe care ne dorim să nu le pierdem și dorim ca bănățenii, tinerii, oamenii care își doresc să conserve un mod de viață să poată să facă acest lucru”, spune Cătălin Tiuch.

Asociația Acasă în Banat ne îmbie, la rândul său, cu rețete delicioase de păturată pe crump, croafne sau turtă de crumpi pe site-ul lamasainbanat.ro, pornind de la ideea că masa adună în jurul ei oameni, povești, emoții și amintiri.

Președinele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, spune că site-ul este despre oameni, despre rețetele lor, despre a explora locuri și gusturi unice.

“Cred că trebuie să punem mai mult accent pe ceea ce noi mâncăm și să arătăm țării, lumii, să știm noi în primul rând despre ceea ce există pe mesele bănățenilor și să promovăm ceea ce se pierde. Ar fi păcat ca rețete absolut fantastice să se piardă doar pentru că suntem atrași de lucrurile mai facile și mai ușor de găsit. Sunt puține gospodine, în general mame și bunici, din satele Bantului, dar ele păstrează un adevărat tezaur de rețete. Ele, la rândul lor, nu sunt foarte convinse că aceste rețete chiar sunt de arătat, de povestit și de gătit pentru goști. Dar în ziua de astăzi, omul de la oraș, omul care trăiește într-o lume atât de rapidă și de frenetică, are nevoie și se întoarce la lucrurile simple”, spune Radu Trifan.

geci dama magazin big magIstoria multiculturală și multietnică a Banatului se regăsește și în bucătărie, este de părere Uica Mihai, la rândul său gestionarul unui tezaur culinar depozitat la adresa uicamihai.blogsport.com.

“Trebuie să ne gândim numai la faptul că aici trăiesc dimpreună și laolaltă 11 minorități care nu s-au certat niciodată decât pe motive gastronomice. Adică fiecare spune <papricașul e al nostru>, <plăcinta e a noastră>. Dar niciodată nu au ajuns să se păruiască. Până la urmă au ajuns la concluzia că nu e nici ungurească, nici nemțească, nici sârbească, nici bulgărească. E rețetă din Banat”, spune Uica Mihai.
radiotimisoara.ro

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Publicitate

Pescăria PELE situată pe drumul național, Lugoj-Reșița la km 9, pe raza localității Victor Vlad Delamarina, vă invită la un pescuit sportiv de crap,...

Stirile TEN TV

Ferma Pomicolă Pohalma, din Lugoj, ce aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara, se pregătește să...