România, la un pas de scenariul 5! Noi măsuri începând de săptămâna următoare

România se află în Scenariul 4 al Stării de Urgență, dar, din păcate, ne pregătim să intrăm în Scenariul numărul 5. Autoritățile din România se pregătesc deja pentru noul val de cazuri de infectare cu coronavirus, având în vedere că vârful pandemiei este aproape. În acest context, se pregătește o nouă Ordonanță Militară care va înăspri amenzile.

Este probabil ca vârful pandemiei de coronavirus să aibă loc după sărbătorile pascale așa cum au susținut mai mulți specialiști din țară. Pentru ca acest lucru să nu iasă de sub control, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ar putea anunța o nouă Ordonanță Militară săptămâna viitoare, susține CAPITAL. România se apropie de înregistrarea a 10.000 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Acest lucru va duce la intrarea ţării noastre în scenariul 5 al crizei provocate de COVID-19.

Trecerea la scenariul 5 a fost anticipată chiar de Ministrul Sănătății, în urmă cu mai bine de două săptămâni, amintește EVENIMENTUL ZILEI. „Momentan, avem doar Scenariul 4, ce trebuie gestionat. Avem 2.000 de infectări cu coronavirus și nu ne gândim la Scenariul 5 sau 6. Dacă avem doar aceste 2.000 de cazuri, este un scenariu ușor. Dacă apar noi cazuri sau cazuri critice și severe, atunci va fi un scenariu greu„, spunea Nelu Tătaru pe 3 aprilie.

colanti femei model nou În România au fost confirmate până duminică, 19 aprilie, 8.746 de persoane infectate cu coronavirus, apropiindu-ne amenințător de borna de 10.000. După ce se ba ajunge la 10,000 de cazuri, România trebuie să intre în Scenariul numărul 5, care va aduce, de la sine, o serie de noi Ordonanțe Militare și alte interdicții.

Cel mai probabil, una dintre principalele măsuri ale Ordonanței Militare nr. 10 va fi măsura suspendării zborurilor în și dinspre Spania cu încă 14 zile, începând din 29 aprilie, zi în care suspendarea anterioară va expira, afirmă ADEVĂRUL. Ca și în cazul ordonanțelor anterioare,  această măsură nu se va aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Nu este deloc exclus ca noua ordonanță să mărească amenzile. Totodată, declarația pe propria răspundere ar putea suferi modificări importante. Astfel, ar putea fi afectat atât intervalul orar al părăsirii domiciliului, cât și formatul declarației de proprie răspundere. De asemenea, este foarte posibil ca și Bucureștiul să intre în carantină, dat fiind faptul că apropie de borna celor 1.000 de cazuri, scrie CANCAN.

Cert este că epidemia de coronavirus din România încă nu și-a atins vârful. Autoritățile estimează că acesta se va înregistra în următoarea săptămână, când numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi între 12 și 14.000 de cazuri. Profesorul Alexandru Rafila spune, însă, că este momentul în care trebuie gândită și o strategie coerentă de reluare a activității, remarcă DIGI24.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate“.

În vreme ce multe ţări au început deja să ridice restricţiile de circulaţie, România nu a anunţat încă vreun plan în acest sens, amintește ANTENA3. „Să sperăm că data de 15 mai va coincide cu încetarea stării de urgenţă, dar în paralel trebuie să existe şi o strategie de reluare progresivă a vieţii economice, sociale”, a declarat profesorul Rafila.

Potrivit acestuia, în lipsa activităţii economice, sistemul de sănătate nu mai poate fi finanţat. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spunea că se aşteaptă la încă una-două săptămâni de creştere a numărului de cazuri de Covid-19 şi le-a cerut românilor încă şapte-zece zile de răbdare.

Haine Femei Magazin BIG MAGMinistrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că există o strategie a Ministerului Sănătății care se va aplica din momentul în care capacitatea “spitalelor suport” pentru coronavirus va fi depășită. La acel moment, pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de coronavirus vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie și a medicilor de medicină școlară, a precizat duminică, 19 aprilie, ministrul Nelu Tătaru. El nu a estimat momentul la care această capacitate de tratare a spitalelor va fi depășită.
sursa: ziare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *