România şi Japonia, campioane mondiale la deficitul de talente de pe piaţa forţei de muncă

Mai mult de 4 din 5 angajatori au dificultăţi în ocuparea joburilor vacante în România şi Japonia, fapt care plasează cele două ţări în fruntea clasamentului mondial al deficitului de talente, arată un studiu publicat miercuri de Manpower. Meseriaşii, inginerii şi şoferii sunt cel mai greu de găsit.

În România, 81% dintre angajatori întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, potrivit ediţiei 2018 a Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, sondaj la care a răspuns un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Ţara noastră se situează pe locul doi în lume în privinţa ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de talente, fiind depăşită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante.

La nivel global, ponderea angajatorilor afectaţi de deficitul de talente este de 45%, cea mai ridicată din istoria de 12 ani a studiului global.

Dificultăţile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăţi fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediţia 2016/2017 a Studiului privind Deficitul de Talente. Anul trecut, 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectaţi de acest deficit.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăţilor sunt numărul insuficient de candidaţi disponibili pe piaţă (41%), lipsa de cunoştinţe profesionale specifice (aşa-numitele hard skills – 22%) şi lipsa experienţei necesare pentru postul vizat (16%). Doar 15% dintre angajatori spun că aşteptările financiare ale candidaţilor sunt mai ridicate decât oferta.

Ca şi în trecut, meseriaşii (mai ales electricieni, sudori şi mecanici) şi inginerii (mai ales ingineri chimişti, ingineri civili şi ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găseşte greu personalul necesar. Aceştia sunt urmaţi, în topul deficitelor, de şoferi, îndeosebi şoferi de camioane, curierat, transport în comun şi de operatorii care manevrează maşini-unelte. Pe locurile 4 şi 5 se află reprezentaţii de vânzări şi personalul IT, mai ales experţii în securitate cibernetică, administratorii de reţea şi personalul de suport tehnic. „În top pătrunde pentru prima dată şi personalul medical (locul 9 pe lista dificultăţilor), atât doctori şi asistenţi, cât şi alte roluri”, menţionează autorii studiului. Mai sunt greu de găsit şi diferite tipuri de profesionişti precum cercetători, manageri de proiect sau avocaţi (locul 7), dar şi managerii şi directorii (locul 8).

Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, cea mai amplă cercetare globală de acest tip privind capitalul uman, a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii. Analiza datelor a fost realizată de compania Reputation Leaders.

sursa: mediafx

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *