RUGA LUGOJEANĂ, ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE

La Lugoj au început în această dimineață manifesterile dedicate Rugii Lugojene. Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, delegațiile din Szekszard și Mako, Kriva Palanka și Jena, orașe înfrățite cu Lugojul, au fost primite în Sala de consiliu a Primăriei. La reuniune au fost prezenți și Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, și prefectul de Timiș, Eva Andreaș. După cuvântul de bun venit adresat de primarul Francisc Boldea și o scurtă prezentare a proiectelor desfășurate în parteneriat cu orașele înfrățite, oaspeţii au mulțumit invitației și s-au arătat încântați că se află din nou în municipiul de pe Timiș.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):

Au fost 40 de delegați din diferite orașe. A fost prezent actualul primar al Jenei, Thomas Nitzsche, Albert Schroter, împreună cu alte patru persoane în delegația oficială și 14 preoți, în total 20 de persoane de la Jena. A fost  prezent primarul de la Mako, împreună cu o delegație. Primarul de la Kriva Palanka, delegația de la Szekszard. Am înmânat placheta pentru 35 de ani de parteneriat cu Jena și placheta de 25 de ani de relații cu Szekszard

Borjancho Micevski, primar Kriva Palanka:

Sunt ani buni de când suntem într-un relație de parteneriat cu Lugojul și facem tot posibilul să o dezvoltăm. Principalul nostru obiectiv este ca împreună cu reprezentanții Primăriei Lugoj să dezvoltăm relații comune pe linii europene. Sunt interese economice în regiunea în care noi trăim. Așadar am adus aici reprezentanți din Consiliul Local care se ocupă de probleme economice. Ne dăm seama de importanța acestor proiecte pe care vrem să le facem împreună, ele formând o bază pentru ceea ce urmează să se întâmple în continuare între Lugoj și Kriva Palanka

După primirea în sala de ședințe, oaspeții au fost invitați în fața primăriei, unde membrii Ansamblului Folcloric Lugojana au susținut un program de dansuri populare. După momentul artistic, oaspeții au participat la Slujba de Liturghie oficiată de ÎPS Ioan, Mitropolitului Banatului în Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, iar la final la înconjurarea lăcașului de cult cu steagul breslelor meseriașilor.

Cinstiți părinți, doamna prefect, domnule președinte al județului, domnule primar, iubiți frați din țară și din străinătate. Binecuvântat fie Dumnezeu care ne-a chemat alăturim la acest praznic. Vedeți, este Praznicul Adormirii Maicii Domnului. În general noi ne despărțim în lumea aceasta de mamele noastre, plângem, ne tânguim. Se lasă o tristețe în inimile noastre. Dar sărbătoarea aceasta cu toate că este “Adormirea Maicii Domnului”, peste ea se revarsă un har de multă bucurie.

Programul manifestărilor dedicate Rugii Lugojene continuă de la această oră în Piața Victoriei, unde au loc spectacole de muzică populară susținute de Ionela Toma, Larisa Lungu, Andreea Dragoman, Ghiță Călțun Brancu, Nicu Novac și Liliana Laichici. De la orele 21, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor vor începe concertele de muzică ușoară, capul de afiș fiind ținut de Holograf. Ruga Lugojeană se va încheia cu un foc de artificii la miezul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *