SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI ILIE

Creştinii ortodocşi, greco şi romano-catolici îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ilie. În popor, această zi este dedicată zeului solar – Sân Ilie, care a preluat numele şi data celebrării de la Sfântul Prooroc Ilie, fiul unui mare preot al Legii Vechi, care a avut o vedenie cu fiul său. Se făcea că îngerii îl înveleau pe acesta în veşminte albe şi îi dădeau să mănânce flăcări. Preoţii din Templu au interpretat această viziune ca fiind un semn de la Dumnezeu. Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Oamenii mai spun că, după ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară. La sate, apicultorii recoltează mierea de albine, iar ziua marchează şi miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. În vechime, se obişnuia ca, tot în această zi, să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti, târguri, iarmaroace şi bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre.

preot Nicolae Borduz, Biserica Adormirea Maicii Domnului:

Prorocul Ilie este un exemplu pentru noi, pentru creștini de trăire, de credință puternică în voia lui Dumnezeu. Așa cum știm din Sfânta Scriptură Dumnezeu a adus secetă pe pământ, însă Ilie și-a păstrat credința în puterea lui Dumnezeu, a îndurat alături de poporul iudeu această suferință și la momentul potrivit a mers în mijlocul poporului, în fața celor doi regi care au trecut la păgânism. A transmis voia lui Dumnezeu, astfel încât a reușit prin această credință puternică a lui și răbdare să-i convingă și să-i lămurească pe iudei să se întoarcă de pe drumul greșit pe care au pornit și să se întoarcă din nou la Dumnezeu. Din aceste motive noi îl cinstim pe Fsântul Prooroc Ilie, avem biserici care îi poartă hramul

 

Tot astăzi, peste 150.000 de români îşi aniversează onomastica. Cei mai multi – peste 113 mii sunt bărbaţi. Majoritatea poartă numele de Ilie, Iliuţă, Lică sau Eliade. Alte 40.000 femei se numesc, Ilinca, Liana, Lia sau Iliana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *